Dvije godine zatvora za ubistvo punca sjekirom

Nebojša Tomašević
Dvije godine zatvora za ubistvo punca sjekirom

BANjALUKA – Goran Mirković (56) iz Gradiške osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na dvije godine zatvora jer je u stanju bitno smanjene uračunljivosti u prekoračenju granice nužne odbrane ubio punca Milana Mudrinića (80) kojeg je udario sjekirom u glavu.

Presudom je obavezan da kćerki ubijenog, a svojoj supruzi Milki Mirković isplati odštetu od 5.000 KM zbog smrti bliskog lica, odnosno oca. To mora da uradi u roku od 15 dana nakon pravosnažnosti presude.

Mirkovića su ranije teretili za nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici koje počinio u neuračunljivom stanju prekoračivši nužnu odbranu.

Tužilaštvo je po okončanju izvođenja dokaza  izmijenilo optužnicu pa mu je na teret stavljen pokušaj ubistva u stanju bitno smanjene uračunljivosti i prekoračenju nužne odbrane. Izmjenama mu je stavljeno da je  krivično djelo počinio iz eventualnog umišljaja.

Prema optužnici, Mirković je zločin počinio 21. avgusta 2019. godine oko 22 časa nakon svađe sa puncem Mudrinićem u svojoj kući u mjestu Brezik - Laminci. Navodi se da sa puncem nije bio u dobrim odnosima te su se njih dvojica prvo posvađali zbog duga, a zatim u počeli da se naguravaju i hvataju za odjeću. Sukob je spriječila supruga optuženog Milka Mirković koja Mirkovića gurnula u kuhinju, a oca napolje.

U optužnici se dalje navodi da je Mudrinić po izlasku iz kuće rekao da mu optuženi ne treba vraćati novac, ali da će mu polupati vozilo da ga ne može voziti, te je prišao parkiranom „golfu 3“ na kojem je  cjepanicom razbio prednje vjetrobransko staklo.

Dalje se navodi da je Mudrinić cjepanicom udario optuženog Mirkovića koji je u stanju bitno smanjene sposobnosti da shvati značaj svog djela i da upravlja svojim postupcima usljed privremene duševne poremećenosti, odbijajući napad uzeo sjekiru i oštricom udario Mudrinića u predjelu tjemena glave, prekoračivši granice nužne odbrane.

Mudrinić je od povreda preminuo tri dana kasnije.

Navodi se da je optuženi Mirković bio svjestan da udarcem sjekire može prouzrokovati smrt oštećenog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana