Директору и члану управе фабрике обуће "Фортуна" 14 година робије

Небојша Томашевић
Foto: Архива

ТУЗЛА - Бивши директор фабрике обуће  "Фортуна" из Грачанице Бакир Пјанић и члан управе поменутог предузећа и директор фирме "Фортоб" Ибрахим Мухаремовић осуђени су у Кантоналном суду у Тузли на по седам година затвора због организованог криминала којим су оштетили поменуту фирму за око 4.5 милиона марака.

Како је саопштено из Кантоналног тужилаштва у Тузли они су осуђени за организовани криминал, злоупотребу службеног положаја и овлашћења и прање новца. Истовремено, како наводе из тужилаштва, осуђен је и некадашњи стечајни управник у фрабрици "Фортуна"  Мухамед Хаџић на три и по године робије и то због кривичног дјела злоупотреба положаја и овлашћења и кривотворење службене исправе.

- Такође, у објави првостепене пресуде је наведено да се по правоснажности пресуде  од Бакира Пјанића одузима имовинска корист стечена кривичним дјелом у износу од 320.000 КМ, а од  Мухаремовића у износу од око 156.000 евра - саопштено је из Тужилаштва ТК.

Према оптужници Пјанић и Мухаремовић су били дио групе за организовани криминал коју је водио и организиовао раније осуђени Сафет Пјанић. У десет тачака  оптужнице се наводи да су чланови ове  групе,  у периоду дужем од осам година, од 2009. до 2017. године, заједничким и планским дјеловањем оснивали паралелна и везана привредна друштва како би користили  све потенцијале и пословне везе дионичког друштва "Фортуна". Они су чињењем већег броја кривичних дјела прибавили имовинску корист за себе или основане фирме, а при чему је причињена имовинска штета за грачаничку "Фортуну" у износу од око 4,5 милиона КМ, те  створене обавезе ради неплаћених директних пореза и доприноса за раднике Фортуне у износу од око 5,5 милиона КМ.

Бившем  стечајном управнику у "Фортуни" Мухамеду Хаџићу на терет  је оптужницом стављено да је починио кривична дјела злоупотреба положаја и овлаштења и критвотворење службене исправе, али не као члан поменуте групе. Сафет Пјанић је раније правоснажно осуђен на пет година затвора и од њега је одузета имовинска корист прибављена кривичним дјелом од око 116.000 евра. Раније су правоснажно осуђени и други чланови ове групе. Финасијски директор и члан управе "Фортуне" Хусеин Нурикић добио је двије године и 10 мјесеци затвора, док су књиговођа "Фортуне" Алија Нурикић идиректор фирме "Фортекс" Реџо Делимехић  осуђени на по годину затвора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана