Direktoru i članu uprave fabrike obuće "Fortuna" 14 godina robije

Nebojša Tomašević
Foto: Arhiva

TUZLA - Bivši direktor fabrike obuće  "Fortuna" iz Gračanice Bakir Pjanić i član uprave pomenutog preduzeća i direktor firme "Fortob" Ibrahim Muharemović osuđeni su u Kantonalnom sudu u Tuzli na po sedam godina zatvora zbog organizovanog kriminala kojim su oštetili pomenutu firmu za oko 4.5 miliona maraka.

Kako je saopšteno iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli oni su osuđeni za organizovani kriminal, zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja i pranje novca. Istovremeno, kako navode iz tužilaštva, osuđen je i nekadašnji stečajni upravnik u frabrici "Fortuna"  Muhamed Hadžić na tri i po godine robije i to zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja i krivotvorenje službene isprave.

- Takođe, u objavi prvostepene presude je navedeno da se po pravosnažnosti presude  od Bakira Pjanića oduzima imovinska korist stečena krivičnim djelom u iznosu od 320.000 KM, a od  Muharemovića u iznosu od oko 156.000 evra - saopšteno je iz Tužilaštva TK.

Prema optužnici Pjanić i Muharemović su bili dio grupe za organizovani kriminal koju je vodio i organiziovao ranije osuđeni Safet Pjanić. U deset tačaka  optužnice se navodi da su članovi ove  grupe,  u periodu dužem od osam godina, od 2009. do 2017. godine, zajedničkim i planskim djelovanjem osnivali paralelna i vezana privredna društva kako bi koristili  sve potencijale i poslovne veze dioničkog društva "Fortuna". Oni su činjenjem većeg broja krivičnih djela pribavili imovinsku korist za sebe ili osnovane firme, a pri čemu je pričinjena imovinska šteta za gračaničku "Fortunu" u iznosu od oko 4,5 miliona KM, te  stvorene obaveze radi neplaćenih direktnih poreza i doprinosa za radnike Fortune u iznosu od oko 5,5 miliona KM.

Bivšem  stečajnom upravniku u "Fortuni" Muhamedu Hadžiću na teret  je optužnicom stavljeno da je počinio krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja i kritvotvorenje službene isprave, ali ne kao član pomenute grupe. Safet Pjanić je ranije pravosnažno osuđen na pet godina zatvora i od njega je oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom od oko 116.000 evra. Ranije su pravosnažno osuđeni i drugi članovi ove grupe. Finasijski direktor i član uprave "Fortune" Husein Nurikić dobio je dvije godine i 10 mjeseci zatvora, dok su knjigovođa "Fortune" Alija Nurikić idirektor firme "Forteks" Redžo Delimehić  osuđeni na po godinu zatvora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana