Делићево свједочење: Инспектор тражио 40.000 КМ да ме заштити

Небојша Томашевић
Делићево свједочење: Инспектор тражио 40.000 КМ да ме заштити

БАЊАЛУКА - Инспектор Далибор Бошњаковић ми је рекао да сам у великом проблему, да ми пријети моћан човјек и да скупим 40.000 КМ да ће он то ријешити, а након што сам му дао 10.000 КМ тражио је још толико. Када сам му рекао да немам онда је то пало на седам, пет и на крају двије хиљаде марака.

Рекао је ово у бањалучком Окружном суду оштећени Жељко Делић и потврдио да га је Бошњаковић саслушавао раније када је поднио пријаву против Милана Новитовића, који је био директор Републичке управе цивилне заштите, а сад је в.д. замјеника директора.

- Бошњаковић ме је телефоном звао 21. децембра 2021. или 2022. године. Тад је тражио да се нађемо другарски на кафи на пумпи "Бијељина пут", односно "Фортист". На састанку ми је поменуо да сам у проблему, да имају људи који за двије хиљаде свашта могу урадити породици, дјеци. Рекао је да ћу морати да се селим из града, али да, ако скупим 40.000 КМ, он ће то ријешити. Није спомињао Новитовића већ само врло моћног човјека - рекао је између осталог Делић који је свједочио на позив одбране.

Он је рекао да овај случај није пријавио јер није вјеровао полицији, а током свједочења је рекао да је вјеровао Бошњаковићу, па послије да није.  Одбрана је указала и да је у истрази свједок Делић говорио  другачије и да је у полицији, између осталог, навео да му је Бошњаковић рекао да има проблем са Миланом Новитовићем. Делић је рекао да то није тачно, и да он није прочитао записник.  

Одбрана је свједоку показала и бијели папир на коме је руком написано: "Дана 15. фебруара 2022. године Жељко Делић из Пучила предао Милану Новитовићу 20.000 КМ. Примио: Милан Новитовић. Преда: нема потписа". Делић је казао да то није његов рукопис и да тај папир није био у коверти у којој је он Бошњаковићу дао новац.

По захтјеву суда пуштен је и видео-снимак који је начинио Делић у коме се види да сједи у ауту и између осталог говори да је дао Бошњаковићу 10.000 КМ, да ће дати још толико, а затим још 20.000 КМ и да ће са тим завршити. Казао је како му је Бошњаковић рекао да је у опасности и да Новитовић има "бетонске везе". 

Суд је потом питао свједока како тврди да му није помињан Новитовић, а он га спомиње у снимку, те да се изјасни зашто је дао новац.

- Бошњаковић ми није спомињао Новитовића, већ сам то ја претпоставио моја је грешка. Новац сам дао да ме заштити од моћног човјека  - рекао је Делић.

Бошњаковићев адвокат је истакао да снимак потврђује да је новац био намијењен Новитовићу, а да оштећени на суду сад прича другачије.

Републичко тужилаштво терети Бошњаковића за примање 10.000 КМ мита и према оптужници он је застрашивао Жељка Делића који је био жртва кривичног дјела које је истраживао. Наведено је да је 22. децембра 2021. године телефоном позвао Делића, кога је познавао као оштећеног из истраге која је вођена против Милана Новитовића, те му је након што су се састали казао да му “моћан човјек” угрожава живот и животе његове породице. Потом је од Делића захтијевао 40.000 КМ како би га заштитио, те да је 23. децембра 2021. године примио 10.000 КМ, а затим звао Делића и тражио још преосталих 30.000 КМ. Бошњаковић је добио отказ у полицији.

Упозорења

Током свједочења Жељка Делића, предсједник судског вијећа Зорица Барош је два пута упозорила оптуженог Далибора Бошњаковића да се не смије. Због тога је чак позвала и судску полицију и пријетила му избацивањем с рочишта ако се не смири.

Бошњаковић је реаговао када је свједок Делић казао да је случај против Милана Новитовића по његовој пријави обуставило тужилаштво. Бошњаковић је тада добацио "он је сам одустао од гоњења".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана