Delićevo svjedočenje: Inspektor tražio 40.000 KM da me zaštiti

Nebojša Tomašević
Delićevo svjedočenje: Inspektor tražio 40.000 KM da me zaštiti

BANjALUKA - Inspektor Dalibor Bošnjaković mi je rekao da sam u velikom problemu, da mi prijeti moćan čovjek i da skupim 40.000 KM da će on to riješiti, a nakon što sam mu dao 10.000 KM tražio je još toliko. Kada sam mu rekao da nemam onda je to palo na sedam, pet i na kraju dvije hiljade maraka.

Rekao je ovo u banjalučkom Okružnom sudu oštećeni Željko Delić i potvrdio da ga je Bošnjaković saslušavao ranije kada je podnio prijavu protiv Milana Novitovića, koji je bio direktor Republičke uprave civilne zaštite, a sad je v.d. zamjenika direktora.

- Bošnjaković me je telefonom zvao 21. decembra 2021. ili 2022. godine. Tad je tražio da se nađemo drugarski na kafi na pumpi "Bijeljina put", odnosno "Fortist". Na sastanku mi je pomenuo da sam u problemu, da imaju ljudi koji za dvije hiljade svašta mogu uraditi porodici, djeci. Rekao je da ću morati da se selim iz grada, ali da, ako skupim 40.000 KM, on će to riješiti. Nije spominjao Novitovića već samo vrlo moćnog čovjeka - rekao je između ostalog Delić koji je svjedočio na poziv odbrane.

On je rekao da ovaj slučaj nije prijavio jer nije vjerovao policiji, a tokom svjedočenja je rekao da je vjerovao Bošnjakoviću, pa poslije da nije.  Odbrana je ukazala i da je u istrazi svjedok Delić govorio  drugačije i da je u policiji, između ostalog, naveo da mu je Bošnjaković rekao da ima problem sa Milanom Novitovićem. Delić je rekao da to nije tačno, i da on nije pročitao zapisnik.  

Odbrana je svjedoku pokazala i bijeli papir na kome je rukom napisano: "Dana 15. februara 2022. godine Željko Delić iz Pučila predao Milanu Novitoviću 20.000 KM. Primio: Milan Novitović. Preda: nema potpisa". Delić je kazao da to nije njegov rukopis i da taj papir nije bio u koverti u kojoj je on Bošnjakoviću dao novac.

Po zahtjevu suda pušten je i video-snimak koji je načinio Delić u kome se vidi da sjedi u autu i između ostalog govori da je dao Bošnjakoviću 10.000 KM, da će dati još toliko, a zatim još 20.000 KM i da će sa tim završiti. Kazao je kako mu je Bošnjaković rekao da je u opasnosti i da Novitović ima "betonske veze". 

Sud je potom pitao svjedoka kako tvrdi da mu nije pominjan Novitović, a on ga spominje u snimku, te da se izjasni zašto je dao novac.

- Bošnjaković mi nije spominjao Novitovića, već sam to ja pretpostavio moja je greška. Novac sam dao da me zaštiti od moćnog čovjeka  - rekao je Delić.

Bošnjakovićev advokat je istakao da snimak potvrđuje da je novac bio namijenjen Novitoviću, a da oštećeni na sudu sad priča drugačije.

Republičko tužilaštvo tereti Bošnjakovića za primanje 10.000 KM mita i prema optužnici on je zastrašivao Željka Delića koji je bio žrtva krivičnog djela koje je istraživao. Navedeno je da je 22. decembra 2021. godine telefonom pozvao Delića, koga je poznavao kao oštećenog iz istrage koja je vođena protiv Milana Novitovića, te mu je nakon što su se sastali kazao da mu “moćan čovjek” ugrožava život i živote njegove porodice. Potom je od Delića zahtijevao 40.000 KM kako bi ga zaštitio, te da je 23. decembra 2021. godine primio 10.000 KM, a zatim zvao Delića i tražio još preostalih 30.000 KM. Bošnjaković je dobio otkaz u policiji.

Upozorenja

Tokom svjedočenja Željka Delića, predsjednik sudskog vijeća Zorica Baroš je dva puta upozorila optuženog Dalibora Bošnjakovića da se ne smije. Zbog toga je čak pozvala i sudsku policiju i prijetila mu izbacivanjem s ročišta ako se ne smiri.

Bošnjaković je reagovao kada je svjedok Delić kazao da je slučaj protiv Milana Novitovića po njegovoj prijavi obustavilo tužilaštvo. Bošnjaković je tada dobacio "on je sam odustao od gonjenja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana