Цвијановић свједок одбране Џомбића: Кредит био први корак ка рјешењу проблема „Бирча“

Небојша Томашевић
Foto: Принтскрин видео/Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА – Кредит који је Инвестиционо - развојна банка (ИРБ) Републике Српске дала предузећу „Енерголинија” био је први корак ка рјешавању проблема групације „Бирач” и данас се види да су све интервенције Владе Српске везане за ту групацију биле оправдане.

Казала је ово у бањалучком Окружном суду предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић која је била свједок одбране на суђењу бившем премијеру Александру Џомбићу којег терете за злоупотребу положаја у додјели милионског кредита фирми “Енерголинија”.

Цвијановићева је  у суду истакла да је „Алумина”, која је дио система „Бирач”, као и „Енерголинија“, привредни гигант веома битан за стратешки развој Српске.

-  У том периоду када је одобрен кредит, Влади је био циљ да се спаси предузеће и радна  мјеста, а  увијек су била важна стратешка питања. Једно од тих је систем „Бирач“ који смо жељели да одржимо у животу и који је тада био у проблемима. Без „Енерголиније” систем није могао да функционише -казала је Цвијановићева.

Истакла је да се у то доба сматрало да је промјена енергената био једни начин да се смање трошкови производње и  да тај субјекат остане у животу.

- Одлука да се то ријеши кредитом је била у циљу помоћи и спасавања тог гиганта. Данас је „Алумина” најзначајније привредно извозно друштво за које се веже око 1.800 радних мјеста и извози 300 милиона марака - рекла је предсједница Српске.

Говорећи о проблемима у враћању спорног кредита рекла је да је циљ Владе био да се обезбједи да предузеће не пропадне, а да се новац врати ИРБ-у .

- Влада је зато тражила од „Алумине” и ИРБ-а Српске да се договоре о начину отплате кредита и споразум је постигнут. Прије тога ИРБ  је тражио наплату цјелокупног кредита. Знам да је „Алумина” враћала кредит и вратила га до одређеног износа, послије тога су услиједиле тужбе и судски спорови и све се искомпликовало -рекла је Цвијановићева.

Одговарајући на питање тужиоца ко ће да врати кредит, она је истакла да не може да претпоставља ко ће то да уради.

- За мене је битно да је било услова да се тај кредит врати, а уз дужника су и обезбијеђени судужници - рекла је Цвијановићева

Републички  тужилац Раденко Јанковић питао је да ли зна да се јемац кредита, „Алумина”. ослободила обавеза враћања новца, на шта му је предсједница Српске одговорила „да јој је то чудно”.

Џомбића  Републичко тужилаштво терети за злоупотребу службеног положаја или овлаштења  због  кредита од 19,4 милиона КМ који је  преко ИРБ –а Српске одобрен  зворничкој фирми “Енерголинија” иако је био свјестан да кредит неће моћи бити враћен због неспособности фирме. Терет га и да је звао тадашњег директора ИРБ-а Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за кредит “Енерголинији”. Павловић је то одбио и дао оставку, а након тога је поменуто предузеће поново поднијело захтјев за кредит од 19,4 милиона,  а Џомбић је  16. фебруара 2012. године потписао одлуку о одобравању кредита.

Обезбјеђење

Биши референт за правне послове у Инвестиционо- развојној банци Јасна Маринковић казала је да је кредит који је дат „Енерголинији” био довољно обезбијеђен.

- То је била ствар процјенитеља који су оцијенили да је кредит обезбијеђен. Колико се сјећам, као обезбјеђење је била имовина чланица групације „Бирач“ - рекла је Маринковићева.

Потврдила је да у случају када се кредит прогласи доспјелим слиједи принудна наплата.

Маринковићeва је  истакла да је била у шоку након што јој је судска полиција јутрос покуцала на врата у вези данашњег суђења Џомбићу.

Она се раније није одазивла на суске позиве па јој је и послана полиција, а у судници је објаснила да је била на путовању у Новом Саду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана