Cvijanović svjedok odbrane Džombića: Kredit bio prvi korak ka rješenju problema „Birča“

Nebojša Tomašević
Foto: Printskrin video/Dražan Pozderović

BANjALUKA – Kredit koji je Investiciono - razvojna banka (IRB) Republike Srpske dala preduzeću „Energolinija” bio je prvi korak ka rješavanju problema grupacije „Birač” i danas se vidi da su sve intervencije Vlade Srpske vezane za tu grupaciju bile opravdane.

Kazala je ovo u banjalučkom Okružnom sudu predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović koja je bila svjedok odbrane na suđenju bivšem premijeru Aleksandru Džombiću kojeg terete za zloupotrebu položaja u dodjeli milionskog kredita firmi “Energolinija”.

Cvijanovićeva je  u sudu istakla da je „Alumina”, koja je dio sistema „Birač”, kao i „Energolinija“, privredni gigant veoma bitan za strateški razvoj Srpske.

-  U tom periodu kada je odobren kredit, Vladi je bio cilj da se spasi preduzeće i radna  mjesta, a  uvijek su bila važna strateška pitanja. Jedno od tih je sistem „Birač“ koji smo željeli da održimo u životu i koji je tada bio u problemima. Bez „Energolinije” sistem nije mogao da funkcioniše -kazala je Cvijanovićeva.

Istakla je da se u to doba smatralo da je promjena energenata bio jedni način da se smanje troškovi proizvodnje i  da taj subjekat ostane u životu.

- Odluka da se to riješi kreditom je bila u cilju pomoći i spasavanja tog giganta. Danas je „Alumina” najznačajnije privredno izvozno društvo za koje se veže oko 1.800 radnih mjesta i izvozi 300 miliona maraka - rekla je predsjednica Srpske.

Govoreći o problemima u vraćanju spornog kredita rekla je da je cilj Vlade bio da se obezbjedi da preduzeće ne propadne, a da se novac vrati IRB-u .

- Vlada je zato tražila od „Alumine” i IRB-a Srpske da se dogovore o načinu otplate kredita i sporazum je postignut. Prije toga IRB  je tražio naplatu cjelokupnog kredita. Znam da je „Alumina” vraćala kredit i vratila ga do određenog iznosa, poslije toga su uslijedile tužbe i sudski sporovi i sve se iskomplikovalo -rekla je Cvijanovićeva.

Odgovarajući na pitanje tužioca ko će da vrati kredit, ona je istakla da ne može da pretpostavlja ko će to da uradi.

- Za mene je bitno da je bilo uslova da se taj kredit vrati, a uz dužnika su i obezbijeđeni sudužnici - rekla je Cvijanovićeva

Republički  tužilac Radenko Janković pitao je da li zna da se jemac kredita, „Alumina”. oslobodila obaveza vraćanja novca, na šta mu je predsjednica Srpske odgovorila „da joj je to čudno”.

Džombića  Republičko tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja  zbog  kredita od 19,4 miliona KM koji je  preko IRB –a Srpske odobren  zvorničkoj firmi “Energolinija” iako je bio svjestan da kredit neće moći biti vraćen zbog nesposobnosti firme. Teret ga i da je zvao tadašnjeg direktora IRB-a Milenka Pavlovića, kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit “Energoliniji”. Pavlović je to odbio i dao ostavku, a nakon toga je pomenuto preduzeće ponovo podnijelo zahtjev za kredit od 19,4 miliona,  a Džombić je  16. februara 2012. godine potpisao odluku o odobravanju kredita.

Obezbjeđenje

Biši referent za pravne poslove u Investiciono- razvojnoj banci Jasna Marinković kazala je da je kredit koji je dat „Energoliniji” bio dovoljno obezbijeđen.

- To je bila stvar procjenitelja koji su ocijenili da je kredit obezbijeđen. Koliko se sjećam, kao obezbjeđenje je bila imovina članica grupacije „Birač“ - rekla je Marinkovićeva.

Potvrdila je da u slučaju kada se kredit proglasi dospjelim slijedi prinudna naplata.

Marinkovićeva je  istakla da je bila u šoku nakon što joj je sudska policija jutros pokucala na vrata u vezi današnjeg suđenja Džombiću.

Ona se ranije nije odazivla na suske pozive pa joj je i poslana policija, a u sudnici je objasnila da je bila na putovanju u Novom Sadu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana