Суђењe Синиши Шакићу: Најбитнији доказ споран за одбрану

Небојша Томашевић
Суђењe Синиши Шакићу: Најбитнији доказ споран за одбрану

БАЊАЛУКА - Наредба бањалучког Окружног суда за ново ДНК вјештачење трагова са мјеста убиства Славише Ћулума изазвала је данас вишечасовну расправу у судници, јер браниоци оптуженог Синише Шакића званог Кинез нису задовољни том одлуком.

Одлука суда донесена је по захтјеву одбране, а адвокат Жељко Шурлан је рекао да то није оно што су они тражили, већ ново вјештачење и нови доказ. Појаснио је да су захтијевали вјештачење узорка који је по наредби Републичког тужилаштва анализирао Биолошки факултет у Београду те да се то упореди са неспорним ДНК оптуженог.

- Суд је наредио узимање новог биолошког трага и да се обави вјештачење, а то нисмо тражили. Захтијевамо да се вјештачи узорак који је користио Биолошки факултет и да се упореди са електроферограмима и неспорним ДНК како би провјерили то вјештачење, јер тврдимо да није добро урађено - казао је Шурлан.

ДНК траг Шакића, како је утврдио Биолошки факултет у Београду, нађен је на гранама изузетим са мјеста убиства. Одбрана оптуженог раније је истакла да то вјештачење није добро урађено и да су спорни узорци са грана изузети неправилно. 

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић сматра да се не може вјештачити узорак који је користио Биолошки факултет, јер је то дио њиховог налаза. Јукић сматра да је једино исправно да се узме нови узорак са изузетог материјала, вјештачи и пореди са ДНК оптуженог.

- Такође, одбрана приговара поменутом трагу који је анализирао београдски Биолошки факултет и онда нема смисла вјештачити га. Ако би то урадили и добили резултат неповољан по оптуженог, одбрана би приговорила да је неисправно узет узорак - рекао је Јукић.

Додао је да ће ипак размотрити приговоре одбране и до сљедећег рочишта донијети одлуку о приједлогу за ДНК вјештачење. Јукић је нагласио да су ДНК траг и вјештачење најбитнији доказ и све недоумице у вези са тим треба добро рашчистити. 

Суду су, по захтјеву одбране, представљени и докази, односно кациге које су одузете од оптуженог Шакића током истраге. Тужилац Сњежана Петковић рекла је да не тврди да су те кациге коришћене у убиству, али је на једној од њих нађен барут.

Тужилаштво терети Шакића да је заједно са непознатом особом усмртио Ћулума 15. маја 2020. године када су на њега у Драгочају из двије аутоматске пушке испалили 22 хица. 

Познаници

Свједок одбране Томислав Кнежевић из Кнежева, коме се суди због милионских пљачки у предмету "Трезор", рекао је да је привођен због убиства Ђулума.

- Одвели су ме од куће коју су претресли и нису ништа нашли. Преноћио сам у полицији, након чега сам пуштен - рекао је Кнежевић. Потврдио је да је познавао убијеног, али и да познаје Синишу Шакића и да су више познаници него пријатељи.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана