Suđenje Siniši Šakiću: Najbitniji dokaz sporan za odbranu

Nebojša Tomašević
Suđenje Siniši Šakiću: Najbitniji dokaz sporan za odbranu

BANjALUKA - Naredba banjalučkog Okružnog suda za novo DNK vještačenje tragova sa mjesta ubistva Slaviše Ćuluma izazvala je danas višečasovnu raspravu u sudnici, jer branioci optuženog Siniše Šakića zvanog Kinez nisu zadovoljni tom odlukom.

Odluka suda donesena je po zahtjevu odbrane, a advokat Željko Šurlan je rekao da to nije ono što su oni tražili, već novo vještačenje i novi dokaz. Pojasnio je da su zahtijevali vještačenje uzorka koji je po naredbi Republičkog tužilaštva analizirao Biološki fakultet u Beogradu te da se to uporedi sa nespornim DNK optuženog.

- Sud je naredio uzimanje novog biološkog traga i da se obavi vještačenje, a to nismo tražili. Zahtijevamo da se vještači uzorak koji je koristio Biološki fakultet i da se uporedi sa elektroferogramima i nespornim DNK kako bi provjerili to vještačenje, jer tvrdimo da nije dobro urađeno - kazao je Šurlan.

DNK trag Šakića, kako je utvrdio Biološki fakultet u Beogradu, nađen je na granama izuzetim sa mjesta ubistva. Odbrana optuženog ranije je istakla da to vještačenje nije dobro urađeno i da su sporni uzorci sa grana izuzeti nepravilno. 

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić smatra da se ne može vještačiti uzorak koji je koristio Biološki fakultet, jer je to dio njihovog nalaza. Jukić smatra da je jedino ispravno da se uzme novi uzorak sa izuzetog materijala, vještači i poredi sa DNK optuženog.

- Takođe, odbrana prigovara pomenutom tragu koji je analizirao beogradski Biološki fakultet i onda nema smisla vještačiti ga. Ako bi to uradili i dobili rezultat nepovoljan po optuženog, odbrana bi prigovorila da je neispravno uzet uzorak - rekao je Jukić.

Dodao je da će ipak razmotriti prigovore odbrane i do sljedećeg ročišta donijeti odluku o prijedlogu za DNK vještačenje. Jukić je naglasio da su DNK trag i vještačenje najbitniji dokaz i sve nedoumice u vezi sa tim treba dobro raščistiti. 

Sudu su, po zahtjevu odbrane, predstavljeni i dokazi, odnosno kacige koje su oduzete od optuženog Šakića tokom istrage. Tužilac Snježana Petković rekla je da ne tvrdi da su te kacige korišćene u ubistvu, ali je na jednoj od njih nađen barut.

Tužilaštvo tereti Šakića da je zajedno sa nepoznatom osobom usmrtio Ćuluma 15. maja 2020. godine kada su na njega u Dragočaju iz dvije automatske puške ispalili 22 hica. 

Poznanici

Svjedok odbrane Tomislav Knežević iz Kneževa, kome se sudi zbog milionskih pljački u predmetu "Trezor", rekao je da je privođen zbog ubistva Đuluma.

- Odveli su me od kuće koju su pretresli i nisu ništa našli. Prenoćio sam u policiji, nakon čega sam pušten - rekao je Knežević. Potvrdio je da je poznavao ubijenog, ali i da poznaje Sinišu Šakića i da su više poznanici nego prijatelji.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana