Чланови породица убијене дјеце данас свједоче на суђењу Кецмановићима

ГС
Чланови породица убијене дјеце данас свједоче на суђењу Кецмановићима

У Вишем суду у Београду данас би требало да се свједочењем оштећених настави суђење у парничном поступку против породице Кецмановић, односно мајке, оца и дјечака који је 3. маја 2003. у Основној школи "Владислав Рибникар" убио девет вршњака и чувара и ранио још шест особа.

 

 

 

 

Ово суђење почело је у октобру, када је закључено припремно рочиште, а крајем децембра свједочили су чланови породица убијених - Божовић, Чикић, Мартиновић, Аћимовић и Влаховић.

Тада је свједочење започела и Нина Кобиљски чијак ћерка је убијена, и требало би да она данас настави свкедочење након чега ће причати и њен супруг, а затим и чланови породица осталих убијених.

Тужбу је поднијело укупно 27 тужилаца, односно чланова породице жртава масакра, а тужени су маљолетни К.К. и његови мајка и отац.

Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању парничног поступка ће донијети одлуку да ли у потпуности или дјелимично прихвата тужбени захтјев породица, или га евентуално одбија.

Тужба је поднесена у парничном поступку због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове усљед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха.

Овом тужбом је затражена и новчана рента, односно будуће давање одређеног износа новца од дана пресуђења па док за то трају услови - и то на име будуће нематеријалне штете за претрпљене душевне болове усљед смрти блиског лица.

Пред овим судом води се и кривични поступак против оца и мајке дјечака, као и власника и инструктора стрељачког клуба у којем је, како се сумња, К.К. учио да пуца, док је малољетник кривично неодговоран јер у тренутку масакра није навршио 14 година. Суд је у овом случају прихватио приједлог Вишег јавног тужилаштва у Београду и затворио суђење за јавност.

Такође, води се и парнични поступак по тужби коју су против Кецмановића, школе у којој се десио масакр и државе Србије, поднијели чланови породице Дукић чија је кћерка убијена 3. маја.

Наставница историје која је тада тешко рањена недавно је такође поднијела тужбу против родитеља К.К., преноси РТРС.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана