Članovi porodica ubijene djece danas svjedoče na suđenju Kecmanovićima

GS
Članovi porodica ubijene djece danas svjedoče na suđenju Kecmanovićima

U Višem sudu u Beogradu danas bi trebalo da se svjedočenjem oštećenih nastavi suđenje u parničnom postupku protiv porodice Kecmanović, odnosno majke, oca i dječaka koji je 3. maja 2003. u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet vršnjaka i čuvara i ranio još šest osoba.

 

 

 

 

Ovo suđenje počelo je u oktobru, kada je zaključeno pripremno ročište, a krajem decembra svjedočili su članovi porodica ubijenih - Božović, Čikić, Martinović, Aćimović i Vlahović.

Tada je svjedočenje započela i Nina Kobiljski čijak ćerka je ubijena, i trebalo bi da ona danas nastavi svkedočenje nakon čega će pričati i njen suprug, a zatim i članovi porodica ostalih ubijenih.

Tužbu je podnijelo ukupno 27 tužilaca, odnosno članova porodice žrtava masakra, a tuženi su maljoletni K.K. i njegovi majka i otac.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će donijeti odluku da li u potpunosti ili djelimično prihvata tužbeni zahtjev porodica, ili ga eventualno odbija.

Tužba je podnesena u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta, odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi - i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed smrti bliskog lica.

Pred ovim sudom vodi se i krivični postupak protiv oca i majke dječaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K.K. učio da puca, dok je maloljetnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina. Sud je u ovom slučaju prihvatio prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i zatvorio suđenje za javnost.

Takođe, vodi se i parnični postupak po tužbi koju su protiv Kecmanovića, škole u kojoj se desio masakr i države Srbije, podnijeli članovi porodice Dukić čija je kćerka ubijena 3. maja.

Nastavnica istorije koja je tada teško ranjena nedavno je takođe podnijela tužbu protiv roditelja K.K., prenosi RTRS.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana