Чиновницима Владе Брчког година и по затвора због пропуста

Небојша Томашевић
Чиновницима Владе Брчког година и по затвора због пропуста

БРЧКО – Чиновници у Влади Брчко Дистрикта Раденко Николић (64) и Мира Чанак (56), осуђени су на укупно годину и по затвора јер су као службеници катастра Владе пропустима у наплати катастарских накнада нанијели штету дистрикту од 13.700 КМ.

Њима је пресуду изрекао Апелациони суд Брчко дистрикта и Николић је правоснажно осуђен на годину, а Чанкова на шест мјесеци затвора.

Они су пресудом обавезани и да дистрикту Брчко солидарно надокнаде причињену штету од 13.170КМ.

Према оптужници Тужилаштва Брчко дистрикта, Николић и Чанак су током 2014. године направили више пропуста у поступку уплањења грађевинских објеката  по захтјеву фирме „Хас комерц“. Николић је осуђен  јер је у поступку уплањења грађевинских објеката пропустио да обави надзор над радом подређене Чанак, у дијелу примјене прописа о висини накнаде за коришћење података и вршење услуга премјера и катастра непокретности.

Како се наводи у оптужници, Чанак није поступила у складу са обавезом да води рачуна о плаћању накнада за извршене геодетске услуге, него је и поред мање плаћене накнаде од прописаног, обавила службене радње уплањења два објеката, пословне зграде у привреди површине од 2.664 квадратних метара и трафостанице у површини од седам квадратних метара.

Николић и Чанак су у првостепеном поступку у Основном суду Брчко дистрикта обоје били осуђени на по годину затвора. Апелациони суд је од одбио  жалбу одбране Николића и потврдио му ранију казну од годину затвора, док је уважио жалбу браниоца Мире Чанак те је њој смањена казна за пола године. Обоје су осуђени за злоупотребе положаја или овлашћења чиме су предузећу „Хас комерц“  из Брчког прибавили имовинску корист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана