Činovnicima Vlade Brčkog godina i po zatvora zbog propusta

Nebojša Tomašević
Činovnicima Vlade Brčkog godina i po zatvora zbog propusta

BRČKO – Činovnici u Vladi Brčko Distrikta Radenko Nikolić (64) i Mira Čanak (56), osuđeni su na ukupno godinu i po zatvora jer su kao službenici katastra Vlade propustima u naplati katastarskih naknada nanijeli štetu distriktu od 13.700 KM.

Njima je presudu izrekao Apelacioni sud Brčko distrikta i Nikolić je pravosnažno osuđen na godinu, a Čankova na šest mjeseci zatvora.

Oni su presudom obavezani i da distriktu Brčko solidarno nadoknade pričinjenu štetu od 13.170KM.

Prema optužnici Tužilaštva Brčko distrikta, Nikolić i Čanak su tokom 2014. godine napravili više propusta u postupku uplanjenja građevinskih objekata  po zahtjevu firme „Has komerc“. Nikolić je osuđen  jer je u postupku uplanjenja građevinskih objekata propustio da obavi nadzor nad radom podređene Čanak, u dijelu primjene propisa o visini naknade za korišćenje podataka i vršenje usluga premjera i katastra nepokretnosti.

Kako se navodi u optužnici, Čanak nije postupila u skladu sa obavezom da vodi računa o plaćanju naknada za izvršene geodetske usluge, nego je i pored manje plaćene naknade od propisanog, obavila službene radnje uplanjenja dva objekata, poslovne zgrade u privredi površine od 2.664 kvadratnih metara i trafostanice u površini od sedam kvadratnih metara.

Nikolić i Čanak su u prvostepenom postupku u Osnovnom sudu Brčko distrikta oboje bili osuđeni na po godinu zatvora. Apelacioni sud je od odbio  žalbu odbrane Nikolića i potvrdio mu raniju kaznu od godinu zatvora, dok je uvažio žalbu branioca Mire Čanak te je njoj smanjena kazna za pola godine. Oboje su osuđeni za zloupotrebe položaja ili ovlašćenja čime su preduzeću „Has komerc“  iz Brčkog pribavili imovinsku korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana