Бивши функционер МУП-а РС и син бањалучког бизнисмена осуђени за кријумчарење криминалца

Н.Т.
Бивши функционер МУП-а РС и син бањалучког бизнисмена осуђени за кријумчарење криминалца

САРАЈЕВО - Бивши инспектор у Министарству унутрашњих послова Републике Српске Недељко Лубура (49) и Бојан Рогуљић (43), син бањалучког бизнисмена Славка Рогуљића, на основу споразумног признања кривице осуђени су у Суду БиХ на укупно три године затвора и 10.000 КМ казне за кријумчарење опасног криминалца Ивана Мијатовића из Словеније у БиХ.

Према споразуму Лубура је осуђен на двије године, а Рогуљић на годину затвора и новчану казну од 10.000 КМ коју је дужам платити у року од три мјесеца од правоснажности пресуде. Како је саопштено из Тужилаштва БиХ Лубура је оглашен кривим и осуђен за кривично дјело кријумчарење људи и злоупотреба службеног положаја или овлаштења, а  Рогуљић за кривично дјело кријумчарење људи.

Оптужени да су крили бјегунца: Лубура и Рогуљић пред Судом БиХ

Из Тужилаштва наводе да су поменути  признали  да су крајем 2020. године, преко  границе незаконито у БиХ превезли Мијатовића који се налазио у Словени. Наводи се да су они знали да је за лицем расписана Интерполова потјерница на захтјев агенција за провођење закона у Црној Гори, као осумњиченом за кривично дјело покушаја убиства. Према оптужници Лубура и Рогуљић су знали да Мијатовић  посједује кривотворене личне документе БиХ на други идентитет, али су кориштењем полицијских капацитета и провјерама у ИДДЕА систему утврдили да је  путна исправа проглашена неважећом

- Након што је оптужени Рогуљић кориштењем Скај апликације обавијестио М.И. о наведеном, и вршио даљу комуникацију о мјесту и времену састанка у Словенији, оптужени Лубура је злоупотријебио  положај у МУП-у РС те користио службено возило са свјетлосном сигнализацијом са којим су оптужени отишли у Словенију преузели потраживано лице, те га незаконито без граничних контрола превезли у БиХ –наведено је  оптужници.

-  Првооптужени Лубура у вријеме извршења кривичног дјела, био је високо позицонирани инспектор МУП-а РС, одакле је удаљен након проведеног поступка у тој полицијској агенцији. Предложена казна адекватна је улози и одговорности оптужених у извршењу кривичног дјела. Потписивањем споразума оптужени се одричу права на суђење те не могу уложити жалбу на кривично-правну санкцију-наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Обојица су оптужени у предмету кодног назива "Трн" у којем су кориштени докази из дешифрованих  СКАЈ и Аном апликација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана