Bivši funkcioner MUP-a RS i sin banjalučkog biznismena osuđeni za krijumčarenje kriminalca

N.T.
Bivši funkcioner MUP-a RS i sin banjalučkog biznismena osuđeni za krijumčarenje kriminalca

SARAJEVO - Bivši inspektor u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske Nedeljko Lubura (49) i Bojan Roguljić (43), sin banjalučkog biznismena Slavka Roguljića, na osnovu sporazumnog priznanja krivice osuđeni su u Sudu BiH na ukupno tri godine zatvora i 10.000 KM kazne za krijumčarenje opasnog kriminalca Ivana Mijatovića iz Slovenije u BiH.

Prema sporazumu Lubura je osuđen na dvije godine, a Roguljić na godinu zatvora i novčanu kaznu od 10.000 KM koju je dužam platiti u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude. Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH Lubura je oglašen krivim i osuđen za krivično djelo krijumčarenje ljudi i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, a  Roguljić za krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Optuženi da su krili bjegunca: Lubura i Roguljić pred Sudom BiH

Iz Tužilaštva navode da su pomenuti  priznali  da su krajem 2020. godine, preko  granice nezakonito u BiH prevezli Mijatovića koji se nalazio u Sloveni. Navodi se da su oni znali da je za licem raspisana Interpolova potjernica na zahtjev agencija za provođenje zakona u Crnoj Gori, kao osumnjičenom za krivično djelo pokušaja ubistva. Prema optužnici Lubura i Roguljić su znali da Mijatović  posjeduje krivotvorene lične dokumente BiH na drugi identitet, ali su korištenjem policijskih kapaciteta i provjerama u IDDEA sistemu utvrdili da je  putna isprava proglašena nevažećom

- Nakon što je optuženi Roguljić korištenjem Skaj aplikacije obavijestio M.I. o navedenom, i vršio dalju komunikaciju o mjestu i vremenu sastanka u Sloveniji, optuženi Lubura je zloupotrijebio  položaj u MUP-u RS te koristio službeno vozilo sa svjetlosnom signalizacijom sa kojim su optuženi otišli u Sloveniju preuzeli potraživano lice, te ga nezakonito bez graničnih kontrola prevezli u BiH –navedeno je  optužnici.

-  Prvooptuženi Lubura u vrijeme izvršenja krivičnog djela, bio je visoko poziconirani inspektor MUP-a RS, odakle je udaljen nakon provedenog postupka u toj policijskoj agenciji. Predložena kazna adekvatna je ulozi i odgovornosti optuženih u izvršenju krivičnog djela. Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje te ne mogu uložiti žalbu na krivično-pravnu sankciju-navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Obojica su optuženi u predmetu kodnog naziva "Trn" u kojem su korišteni dokazi iz dešifrovanih  SKAJ i Anom aplikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana