Бивши директор и радници добили 39 година затвора јер су „Босналијек“ и буџете оштетили за 23 милиона КМ

ГС
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Кантонални суд у Сарајеву данас је донио првостепену пресуду у предмету “Босналијек”, а осуђени су добили укупно 39 година затвора јер су оштетили „Босналијек“, буџет ФБиХ и буџет Кантона Сарајево за око 23 милиона КМ.

Бивши генерални директор „Босналијека“ Един Арсланагић је осуђен на казну затвора у трајању од 12 година, а Шефик Ханџић на 10 година, Хасан Шепо на 10 година, а  Јасмин Шепо на седам година затвора. Аида Селвић је ослобођена оптужби.

Истовремено им се одузима сва незаконита корист, вриједности више од 25 милиона КМ односно сва покретна и непокретна имовина (некретнине, умјетничке слике, дионице, новац...)

Актери предмета „Босналијек“ оптужени су за организовани криминал у вези са злоупотребом положаја и овлашћења, прањем новца, пореском утајом, кривотворењем службених докумената, те склапањем штетних уговора.

Оптужница је уз Арсланагића, теретила Ханџића, Хасана Шепу, Селвићеву и Јасмина Шепу за инкриминације, које су, према тужбеним наводима, починили као радници фирми – „Босналијек“ д.д. Сарајево, „Брштаница“ д.о.о. Сарајево и „Carpe Diem“ Сарајево.

Оптужница је садржавала 170 страница, 25 хиљада писаног материјала доказа, достављено је девет налаза вјештака, а било је планирано је саслушање 60 свједока.

Кантонални суд у Сарајеву је потврдио оптужницу 2015. године. Осуђени имају право жалбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана