Bivši direktor i radnici dobili 39 godina zatvora jer su „Bosnalijek“ i budžete oštetili za 23 miliona KM

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO - Kantonalni sud u Sarajevu danas je donio prvostepenu presudu u predmetu “Bosnalijek”, a osuđeni su dobili ukupno 39 godina zatvora jer su oštetili „Bosnalijek“, budžet FBiH i budžet Kantona Sarajevo za oko 23 miliona KM.

Bivši generalni direktor „Bosnalijeka“ Edin Arslanagić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, a Šefik Handžić na 10 godina, Hasan Šepo na 10 godina, a  Jasmin Šepo na sedam godina zatvora. Aida Selvić je oslobođena optužbi.

Istovremeno im se oduzima sva nezakonita korist, vrijednosti više od 25 miliona KM odnosno sva pokretna i nepokretna imovina (nekretnine, umjetničke slike, dionice, novac...)

Akteri predmeta „Bosnalijek“ optuženi su za organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlašćenja, pranjem novca, poreskom utajom, krivotvorenjem službenih dokumenata, te sklapanjem štetnih ugovora.

Optužnica je uz Arslanagića, teretila Handžića, Hasana Šepu, Selvićevu i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao radnici firmi – „Bosnalijek“ d.d. Sarajevo, „Brštanica“ d.o.o. Sarajevo i „Carpe Diem“ Sarajevo.

Optužnica je sadržavala 170 stranica, 25 hiljada pisanog materijala dokaza, dostavljeno je devet nalaza vještaka, a bilo je planirano je saslušanje 60 svjedoka.

Kantonalni sud u Sarajevu je potvrdio optužnicu 2015. godine. Osuđeni imaju pravo žalbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana