Бивша полицијска инспекторка Јелена Флорјан свједочила на суђењу колеги Ненаду Грујићу: Бранислав Видић нам је нудио мито

Небојша Томашевић
Бивша полицијска инспекторка Јелена Флорјан свједочила на суђењу колеги Ненаду Грујићу: Бранислав Видић нам је нудио мито

БАЊАЛУКА - Некадашњи директор Средњошколског дома у Бањалуци Бранислав Видић плакао је и клео се мртвим дјететом те је нудио 20.000 КМ, да се против њега не пишу пријава и извјештај тужилаштву, казала је у бањалучком Окружном суду бивши полицијски инспектор Јелена Флорјан која је осуђена због примања мита у овом случају.

Она је свједочила по позиву судског вијећа у процесу против оптуженог, њеног некадашњег колеге Ненада Грујића.

- На једном састанку у "Сирану" гдје смо били Грујић и  ја,  Видић нам је понудио новац рекавши да је спремио 20.000 КМ да почасти наше шефове да се не пише против њега. Плакао је, клео се мртвим дјететом, говорио да ће се убити ако буде пријављен. Обоје смо га одбили и рекли да му не можемо помоћи. Он је онда рекао да је спремио и 10.000 за тужиоца, а касније је говорио ако може да плати да  не иде у медије да је осумњичен јер ће му пропасти  каријера. Ми смо то одбили - рекла је Флорјан.

Истакла је да је Видић инсистирао на састанку са Грујићем, те  да су се њих двојица састали прије хапшења.

- Некоклико дана прије хапшења замолила сам Грујића да оде до Видића и преузме документацију и колико знам састали су се,  јер ме је документација дочекала на столу тог 18. фебруара када сам испитивала Видића. Не знам за њихов договор и да ли је колега Грујић узео новац -казала је Флорјанова.

Нагласила је да јој је тог дана, када је ухапшена, Видић прије него га испитала рекао да је дао новац, а да је она након његовог изласка из канцеларије ухапшена. Казала је и да то јутро није било Грујића на послу те да га је звала да види гдје је.

- Колеге су ме малтретирале и нисам ни знала одмах зашто сам ухапшена. Тек касније су ми рекли и чула сам да је код колеге Грујића нађен новац који му је дао Видић - рекла је Флорјанова.

На питање тужиоца Горана Гламочанина, зашто није пријавила да је Видић нудио мито, она је истакла да га није схватала озбиљно.

- То је човјек спреман на све, представљао се као хоџа. Причао је раније да има моћне људе у МУП-у. Говорио је и да је дао 10.000 КМ мом начелнику Мирославу Калабићу. Један свједок је рекао да је Видић својим аутомобилом са пута изгурао другог. Видић је сумњичен и за лажно дојављивање о постављеној бомби. Њему нико није вјеровао-појаснила је Флорјанова.

Истакла је да је она дужила предмет против Видића и да је Грујић учествовао у само два испитивања и преузео документацију.

Њеним свједочењем завршен је доказни поступак против Грујића, а завршне ријечи биће изнесене 18. новембра.

Грујића оптужница терети да је заједно са колегицом Флорјан, од директора Средњошколског дома у Бањалуци Бранислава Видића прво тражио 30.000 КМ мита, а затим су му узели 20.000 КМ како би средили обуставу истраге која се против њега водила на основу анонимне пријаве.  

Медији

Јелена Флорјан је на питање тужиоца зашто је признала да је узела мито ако није  тражила ни узела,  истакла је да је то учинила ради медија.

- Мене су осудили новинари, а моје колеге су ми на све начине смјештале. Јавност ме осудила и психички нисам могла да поднесем тортуру-рекла је Флорјанова.

Тврди и да је „полиција исјекла видео снимке да не буду у њену корист и да је осуђена само о због Видића“.

 Судија Бранимир Јукић је упозорио да је она осуђена на основу доказа и да не износи своју одбрану, већ да исприча каква је била улога Грујића у свему.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана