Bivša policijska inspektorka Jelena Florjan svjedočila na suđenju kolegi Nenadu Grujiću: Branislav Vidić nam je nudio mito

Nebojša Tomašević
Bivša policijska inspektorka Jelena Florjan svjedočila na suđenju kolegi Nenadu Grujiću: Branislav Vidić nam je nudio mito

BANjALUKA - Nekadašnji direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislav Vidić plakao je i kleo se mrtvim djetetom te je nudio 20.000 KM, da se protiv njega ne pišu prijava i izvještaj tužilaštvu, kazala je u banjalučkom Okružnom sudu bivši policijski inspektor Jelena Florjan koja je osuđena zbog primanja mita u ovom slučaju.

Ona je svjedočila po pozivu sudskog vijeća u procesu protiv optuženog, njenog nekadašnjeg kolege Nenada Grujića.

- Na jednom sastanku u "Siranu" gdje smo bili Grujić i  ja,  Vidić nam je ponudio novac rekavši da je spremio 20.000 KM da počasti naše šefove da se ne piše protiv njega. Plakao je, kleo se mrtvim djetetom, govorio da će se ubiti ako bude prijavljen. Oboje smo ga odbili i rekli da mu ne možemo pomoći. On je onda rekao da je spremio i 10.000 za tužioca, a kasnije je govorio ako može da plati da  ne ide u medije da je osumnjičen jer će mu propasti  karijera. Mi smo to odbili - rekla je Florjan.

Istakla je da je Vidić insistirao na sastanku sa Grujićem, te  da su se njih dvojica sastali prije hapšenja.

- Nekokliko dana prije hapšenja zamolila sam Grujića da ode do Vidića i preuzme dokumentaciju i koliko znam sastali su se,  jer me je dokumentacija dočekala na stolu tog 18. februara kada sam ispitivala Vidića. Ne znam za njihov dogovor i da li je kolega Grujić uzeo novac -kazala je Florjanova.

Naglasila je da joj je tog dana, kada je uhapšena, Vidić prije nego ga ispitala rekao da je dao novac, a da je ona nakon njegovog izlaska iz kancelarije uhapšena. Kazala je i da to jutro nije bilo Grujića na poslu te da ga je zvala da vidi gdje je.

- Kolege su me maltretirale i nisam ni znala odmah zašto sam uhapšena. Tek kasnije su mi rekli i čula sam da je kod kolege Grujića nađen novac koji mu je dao Vidić - rekla je Florjanova.

Na pitanje tužioca Gorana Glamočanina, zašto nije prijavila da je Vidić nudio mito, ona je istakla da ga nije shvatala ozbiljno.

- To je čovjek spreman na sve, predstavljao se kao hodža. Pričao je ranije da ima moćne ljude u MUP-u. Govorio je i da je dao 10.000 KM mom načelniku Miroslavu Kalabiću. Jedan svjedok je rekao da je Vidić svojim automobilom sa puta izgurao drugog. Vidić je sumnjičen i za lažno dojavljivanje o postavljenoj bombi. Njemu niko nije vjerovao-pojasnila je Florjanova.

Istakla je da je ona dužila predmet protiv Vidića i da je Grujić učestvovao u samo dva ispitivanja i preuzeo dokumentaciju.

Njenim svjedočenjem završen je dokazni postupak protiv Grujića, a završne riječi biće iznesene 18. novembra.

Grujića optužnica tereti da je zajedno sa kolegicom Florjan, od direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislava Vidića prvo tražio 30.000 KM mita, a zatim su mu uzeli 20.000 KM kako bi sredili obustavu istrage koja se protiv njega vodila na osnovu anonimne prijave.  

Mediji

Jelena Florjan je na pitanje tužioca zašto je priznala da je uzela mito ako nije  tražila ni uzela,  istakla je da je to učinila radi medija.

- Mene su osudili novinari, a moje kolege su mi na sve načine smještale. Javnost me osudila i psihički nisam mogla da podnesem torturu-rekla je Florjanova.

Tvrdi i da je „policija isjekla video snimke da ne budu u njenu korist i da je osuđena samo o zbog Vidića“.

 Sudija Branimir Jukić je upozorio da je ona osuđena na osnovu dokaza i da ne iznosi svoju odbranu, već da ispriča kakva je bila uloga Grujića u svemu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana