Бивша директорка у Балкан инвестмент банци признала да је са Литванцима незаконито додјељивала кредите

Небојша Томашевић
Бивша директорка у Балкан инвестмент банци признала да је са Литванцима незаконито додјељивала кредите

БАЊАЛУКА - Бивша директорка кредитног сектора Балкан инвестмент банке (БИБ) Снежана Милуновић (41) из Бањалуке, признала је да је починила злоупотребу овлашћења и тако учествовала у незаконитој додјели кредита фирмама које нису биле способне да их враћају те пристала да буде осуђена на годину условног затвора и новчану казну од 10.000 КМ.

Она је са Републичким тужилаштвом, које ју терети за продужено кривично дјело злоупотреба овлашћења у приведи, закључила споразум о признању кривице који је прихватило вијеће Окружног суда у Бањалуци.

Према споразуму, Милуновићева неће ићи у затвор ако у року од двије године не понови или улчини ново кривично дјело, а пресуда ће  јој бити изречена у петак.

Отужену, која је била и члан кредитног одбора БИБ, терете да је заједно са још 22 особе међу којима је 13 држављана Литваније, починила злоупотребе при додјели о одобравању кредита већем броју фирми чиме је БИБ оштећена за више  од 50 милона евра.

Образлажући споразум, републички тужилац Свјетланка Бијелић истакла је да сматра да ће се предложеном казном постићи сврха кажњавања.

- Оптужена није осуђивана и бројни свједоци за њу су рекли да је била добар и узоран радник. Због тога смо и закључили овакав споразум а, с обзиром на то да је од момента истраге у овом случају и подизања оптужнице протекло више година сматрамо да је узимајући у обзир све околности условна и новчана казна адекватна - рекла је Бијелићева.

Бранилац Милуновићеве, адвокат Миодраг Стојановић истакао је да је грешка оптужене то што је била послушан и добар радник.

- Она је примјер како не ваља бити послушан те како добар радник увијек настрада. Свако ко ради гријеши - рекао је Стојановић.

У „афери Балкан инвестмент банка" суди се само држављанима БиХ јер су Литванци недоступни.

Првоотужени је бивши директор БИБ, Литванац Единас Навицкас.

Оптужене тужилаштво терети да су од 2008. до 2013. године као припадници злочиначког удружења, на чијем је челу био Навицкас, као и појединачно, кршили закон и правила пословања те на тај начин другим правним лицима прибавили знатну имовинску корист, на штету Балкан ннвестмент банке, а касније Банке Српске у стечају. Банка је њиховим злоупотребама оштећена за више од 50 милиона евра.  Измјеном оптужнице Милуновићевој је "скинуто" кривично дјело организовани криминал.

Раније осуђени

У „предмету Балкан инвестмент банка", на основу признања кривице, до сада је осуђена већина оптужених из БиХ. Бивши шеф осигурања и руководилац Одјела за набавку банке Милорад Гранулић дообио је шест месеци затвора за помагање у продуженом кривичном дјелу злоупотреба овлашћења у привреди. На новчане и условне казне због помагања злочиначком удружењу у злоупотребама осуђени су Владимир Петровић, Винка Гранулић, Горана Кецман и Нада Јеличић, те  Бојан Карановић, Исмар Жмирић и Бранко Панчић. Сви су осуђени након што су с тужилаштвом закључили споразуме о признању кривице. Њима се на терет стављало помагање у злоупотреби службеног положаја. Осуђена је и Мирјана Чомић на пет мјесеци затвора и новчану казну. Она је такође била члан кредитног одбора БИБ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана