Bivša direktorka u Balkan investment banci priznala da je sa Litvancima nezakonito dodjeljivala kredite

Nebojša Tomašević
Bivša direktorka u Balkan investment banci priznala da je sa Litvancima nezakonito dodjeljivala kredite

BANjALUKA - Bivša direktorka kreditnog sektora Balkan investment banke (BIB) Snežana Milunović (41) iz Banjaluke, priznala je da je počinila zloupotrebu ovlašćenja i tako učestvovala u nezakonitoj dodjeli kredita firmama koje nisu bile sposobne da ih vraćaju te pristala da bude osuđena na godinu uslovnog zatvora i novčanu kaznu od 10.000 KM.

Ona je sa Republičkim tužilaštvom, koje ju tereti za produženo krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privedi, zaključila sporazum o priznanju krivice koji je prihvatilo vijeće Okružnog suda u Banjaluci.

Prema sporazumu, Milunovićeva neće ići u zatvor ako u roku od dvije godine ne ponovi ili ulčini novo krivično djelo, a presuda će  joj biti izrečena u petak.

Otuženu, koja je bila i član kreditnog odbora BIB, terete da je zajedno sa još 22 osobe među kojima je 13 državljana Litvanije, počinila zloupotrebe pri dodjeli o odobravanju kredita većem broju firmi čime je BIB oštećena za više  od 50 milona evra.

Obrazlažući sporazum, republički tužilac Svjetlanka Bijelić istakla je da smatra da će se predloženom kaznom postići svrha kažnjavanja.

- Optužena nije osuđivana i brojni svjedoci za nju su rekli da je bila dobar i uzoran radnik. Zbog toga smo i zaključili ovakav sporazum a, s obzirom na to da je od momenta istrage u ovom slučaju i podizanja optužnice proteklo više godina smatramo da je uzimajući u obzir sve okolnosti uslovna i novčana kazna adekvatna - rekla je Bijelićeva.

Branilac Milunovićeve, advokat Miodrag Stojanović istakao je da je greška optužene to što je bila poslušan i dobar radnik.

- Ona je primjer kako ne valja biti poslušan te kako dobar radnik uvijek nastrada. Svako ko radi griješi - rekao je Stojanović.

U „aferi Balkan investment banka" sudi se samo državljanima BiH jer su Litvanci nedostupni.

Prvootuženi je bivši direktor BIB, Litvanac Edinas Navickas.

Optužene tužilaštvo tereti da su od 2008. do 2013. godine kao pripadnici zločinačkog udruženja, na čijem je čelu bio Navickas, kao i pojedinačno, kršili zakon i pravila poslovanja te na taj način drugim pravnim licima pribavili znatnu imovinsku korist, na štetu Balkan nnvestment banke, a kasnije Banke Srpske u stečaju. Banka je njihovim zloupotrebama oštećena za više od 50 miliona evra.  Izmjenom optužnice Milunovićevoj je "skinuto" krivično djelo organizovani kriminal.

Ranije osuđeni

U „predmetu Balkan investment banka", na osnovu priznanja krivice, do sada je osuđena većina optuženih iz BiH. Bivši šef osiguranja i rukovodilac Odjela za nabavku banke Milorad Granulić doobio je šest meseci zatvora za pomaganje u produženom krivičnom djelu zloupotreba ovlašćenja u privredi. Na novčane i uslovne kazne zbog pomaganja zločinačkom udruženju u zloupotrebama osuđeni su Vladimir Petrović, Vinka Granulić, Gorana Kecman i Nada Jeličić, te  Bojan Karanović, Ismar Žmirić i Branko Pančić. Svi su osuđeni nakon što su s tužilaštvom zaključili sporazume o priznanju krivice. Njima se na teret stavljalo pomaganje u zloupotrebi službenog položaja. Osuđena je i Mirjana Čomić na pet mjeseci zatvora i novčanu kaznu. Ona je takođe bila član kreditnog odbora BIB.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana