Бањалучанину три мјесеца затвора за рањавање познаника

Небојша Томашевић
Бањалучанину три мјесеца затвора за рањавање познаника

БАЊАЛУКА - Мирко Штековић (53) из Бронзаног Мајдана код Бањалуке осуђен је у бањалучком Окружном суду на три мјесеца затвора јер је из нехата хицем из ловачке пушке ранио и тешко повриједио познаника Витомира Планинчића.

Он је осуђен за наношење тешке тјелесне повреде из нехата, а не за покушај убиства како га је оптужило бањалучко Окружно тужилаштво.

Према пресуди, кривично дјело је починио у стању битно смањене урачуњивостии и стању тешког пијанства. У изречену казну му је урачунато вријеме проведено у притвору од два мјесеца и обавезан је да Планинчићу исплати 6.000 КМ као надокнаду штете. Обавезан је да плати трошкове судског поступка од око 4.000 КМ. Трошкове и надокнаду ће морати да плати у року од 30 дана након правоснажности пресуде.

Пресуду је ирекло вијеће којим је предсједавао судија Благоја Драгосављевић.

- Суд је преквалификовао кривично дјело и оптуиженог осудио за наношење  тешке тјелесну повреде из нехата. Суд је прихватио изјаве свједока који су у вруијеме почињења дјела били у кући гдје се све десило. Према тим изјавама оптужени је те вечери понио пушку да обиђе стоку. Оружје је било напуњено  и оптужени је поступао нехатно и био је непажљив те је цијев пушке окренуо према оштећеном и дошло је до испаљења  и рањавања Планинчића -рекао је судија Драгосављевић.

Истакао је да је Штековићу изречена казна максимално ублажена јер је дјело починио у стању битно смањене урачуњивости и није до сада осуђиван за оваква кривична дјела.

Бањалучко Окружно тужилаштво Штековића је оптужило за покушај убиства. Према том документу на терет му је стављено да је 11. јула прошле године у пијаном стању покушао да убије Витомира Планинчића у кући Р. П. у насељу Обровац, у мјесту Бронзани Мајдан код Бањалуке.

Оптужени Мирко Штековић је особа која је склона конзумирању алкохола и он је на претпосљедње рочиште у бањалучки Окружни суд дошао пијан.

Он је у судницу морао да уђе уз уђе уз помоћ судске полиције. Док је ходао видјело се да тетура, а  заплитао је језиком и причао нешто неразумљиво.

Утврдио је да није пијан те је рекао да су га ујела два стршљена и да је разбио прст. Због таквог његовог стања рочиште је тада одгођено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана