Banjalučaninu tri mjeseca zatvora za ranjavanje poznanika

Nebojša Tomašević
Banjalučaninu tri mjeseca zatvora za ranjavanje poznanika

BANjALUKA - Mirko Šteković (53) iz Bronzanog Majdana kod Banjaluke osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na tri mjeseca zatvora jer je iz nehata hicem iz lovačke puške ranio i teško povrijedio poznanika Vitomira Planinčića.

On je osuđen za nanošenje teške tjelesne povrede iz nehata, a ne za pokušaj ubistva kako ga je optužilo banjalučko Okružno tužilaštvo.

Prema presudi, krivično djelo je počinio u stanju bitno smanjene uračunjivostii i stanju teškog pijanstva. U izrečenu kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od dva mjeseca i obavezan je da Planinčiću isplati 6.000 KM kao nadoknadu štete. Obavezan je da plati troškove sudskog postupka od oko 4.000 KM. Troškove i nadoknadu će morati da plati u roku od 30 dana nakon pravosnažnosti presude.

Presudu je ireklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Blagoja Dragosavljević.

- Sud je prekvalifikovao krivično djelo i optuiženog osudio za nanošenje  teške tjelesnu povrede iz nehata. Sud je prihvatio izjave svjedoka koji su u vruijeme počinjenja djela bili u kući gdje se sve desilo. Prema tim izjavama optuženi je te večeri ponio pušku da obiđe stoku. Oružje je bilo napunjeno  i optuženi je postupao nehatno i bio je nepažljiv te je cijev puške okrenuo prema oštećenom i došlo je do ispaljenja  i ranjavanja Planinčića -rekao je sudija Dragosavljević.

Istakao je da je Štekoviću izrečena kazna maksimalno ublažena jer je djelo počinio u stanju bitno smanjene uračunjivosti i nije do sada osuđivan za ovakva krivična djela.

Banjalučko Okružno tužilaštvo Štekovića je optužilo za pokušaj ubistva. Prema tom dokumentu na teret mu je stavljeno da je 11. jula prošle godine u pijanom stanju pokušao da ubije Vitomira Planinčića u kući R. P. u naselju Obrovac, u mjestu Bronzani Majdan kod Banjaluke.

Optuženi Mirko Šteković je osoba koja je sklona konzumiranju alkohola i on je na pretposljednje ročište u banjalučki Okružni sud došao pijan.

On je u sudnicu morao da uđe uz uđe uz pomoć sudske policije. Dok je hodao vidjelo se da tetura, a  zaplitao je jezikom i pričao nešto nerazumljivo.

Utvrdio je da nije pijan te je rekao da su ga ujela dva stršljena i da je razbio prst. Zbog takvog njegovog stanja ročište je tada odgođeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana