Апелациони суд у Брчком потврдио првостепену пресуду Јовичићу

Срна
Апелациони суд у Брчком потврдио првостепену пресуду Јовичићу

БРЧКО - Апелациони суд Брчко дистрикта одбио је жалбу и потврдио првостепену пресуду бившем шефу Сектора за реформу и европске интеграције у Влади дистрикта Брани Јовичићу /66/ којом је за корупцију у јавној служби дистрикта осуђен на јединствену казну двогодишњег затвора.

Тужилаштво дистрикта доказало је кривицу Јовичићу за примање дара или другог облика користи и противзаконито посредовање у обављању дужности предсједника Комисије за полагање испита за рад у органима управе у Брчком.

Доказало је да је Јовичић 2012. године, док је обављао дужност предсједника Комисије за полагање испита за рад у органима управе, за кандидате са вишом и високом стручном спремом захтијевао и примио новац да би једној кандидаткињи омогућио успјешно полагање испита.

Осим тога, осуђен је јер је у два наврата противзаконито посредовао код своје замјенице, односно предсједника Комисије за полагање испита са средњом стручном спремом како би обезбиједио успјешно полагање испита за двоје пријављених кандидата.

Према Кривичном закону дистрикта, који је био у примјени у вријеме извршења кривичних дјела, он је у априлу пред Основним судом дистрикта неправоснажно осуђен за примање дара и других облика користи и противзаконито посредовање.

Јовичић је пред овим судом проглашен кривим по три тачке оптужнице за које му је затим изречена јединствена казна затвора од двије године.

Њему су претходно утврђене појединачне казне једногодишњег затвора за примање дара и једне године и два мјесеца за противзаконито посредовање.

На ову пресуду, Јовичићев бранилац изјавио је жалбу о којој је, одбијањем и потврђивањем првостепене пресуде, на крају одлучио Апелациони суд дистрикта.

Осим издржавања двогодишње затворске казне, Јовичић је по правоснажној пресуди дужан платити трошкове кривичног поступка од 1.422 КМ, као и паушал за рад суда у износу од 1.000 КМ.

Поступајући интензивно и у другим предметима ове врсте, у сарадњи са Полицијом дистрикта, Тужилаштво наставља доказивање кривичних дјела корупције, нарочито у локалним јавним службама, инсистирајући на њеној правној и друштвеној осуди и што оштријем кривичном кажњавању, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана