Apelacioni sud u Brčkom potvrdio prvostepenu presudu Jovičiću

Srna
Apelacioni sud u Brčkom potvrdio prvostepenu presudu Jovičiću

BRČKO - Apelacioni sud Brčko distrikta odbio je žalbu i potvrdio prvostepenu presudu bivšem šefu Sektora za reformu i evropske integracije u Vladi distrikta Brani Jovičiću /66/ kojom je za korupciju u javnoj službi distrikta osuđen na jedinstvenu kaznu dvogodišnjeg zatvora.

Tužilaštvo distrikta dokazalo je krivicu Jovičiću za primanje dara ili drugog oblika koristi i protivzakonito posredovanje u obavljanju dužnosti predsjednika Komisije za polaganje ispita za rad u organima uprave u Brčkom.

Dokazalo je da je Jovičić 2012. godine, dok je obavljao dužnost predsjednika Komisije za polaganje ispita za rad u organima uprave, za kandidate sa višom i visokom stručnom spremom zahtijevao i primio novac da bi jednoj kandidatkinji omogućio uspješno polaganje ispita.

Osim toga, osuđen je jer je u dva navrata protivzakonito posredovao kod svoje zamjenice, odnosno predsjednika Komisije za polaganje ispita sa srednjom stručnom spremom kako bi obezbijedio uspješno polaganje ispita za dvoje prijavljenih kandidata.

Prema Krivičnom zakonu distrikta, koji je bio u primjeni u vrijeme izvršenja krivičnih djela, on je u aprilu pred Osnovnim sudom distrikta nepravosnažno osuđen za primanje dara i drugih oblika koristi i protivzakonito posredovanje.

Jovičić je pred ovim sudom proglašen krivim po tri tačke optužnice za koje mu je zatim izrečena jedinstvena kazna zatvora od dvije godine.

Njemu su prethodno utvrđene pojedinačne kazne jednogodišnjeg zatvora za primanje dara i jedne godine i dva mjeseca za protivzakonito posredovanje.

Na ovu presudu, Jovičićev branilac izjavio je žalbu o kojoj je, odbijanjem i potvrđivanjem prvostepene presude, na kraju odlučio Apelacioni sud distrikta.

Osim izdržavanja dvogodišnje zatvorske kazne, Jovičić je po pravosnažnoj presudi dužan platiti troškove krivičnog postupka od 1.422 KM, kao i paušal za rad suda u iznosu od 1.000 KM.

Postupajući intenzivno i u drugim predmetima ove vrste, u saradnji sa Policijom distrikta, Tužilaštvo nastavlja dokazivanje krivičnih djela korupcije, naročito u lokalnim javnim službama, insistirajući na njenoj pravnoj i društvenoj osudi i što oštrijem krivičnom kažnjavanju, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana