Просвјетарима у Рудом затвор због поступања према ученику с аутизмом

ГС
Просвјетарима у Рудом затвор због поступања према ученику с аутизмом

ВИШЕГРАД - Основни Суд у Вишеграду донио је пресуду којом је осам професора Средњошколског центра у Рудом осуђено на по три мјесеца затвора, а педагог и бивши директор на шест мјесеци затворске казне, јер су, према пресуди криви због несавјесног поступања у служби, чиме је нанесена штета Славку Мршевићу, ученику са аутизмом.

Ова пресуда је услиједила након што је укинута ранија пресуда из 2020, којом су просвјетари ослобођени кривице.

Основни суд у Вишеграду је донио пресуду којом су бивши директор Средњошколског центра Бранко Папић и педагог Марина Чолаковић осуђени на шест мјесеци затвора због несавјесног рада у служби. Наставници Слађана Милићевић, Драгица Станишић, Марко Анџић, Драган Папоњак, Јелена Деспотовић, Дејан Церовић, Благоје Церовић и Слађана Јаћимовић Марјановић добили по три мјесеца затвора због несавјесног рада у служби.

-Суд их је прогласио кривим јер су у школској 2015/16 години у Рудом, у Средњошколском центру у својству службених лица свјесним кршењем закона и других прописа несавјесно постиупали у вршењу службе, иако су били дужни и могли бити свјесни да усљед тога може наступити тежа повреда права ученика Славка Мршевића па је таква повреда и наступила чиме су починили кривично дијело „Несавјестан рад у служби -наводи се између осталог у пресуди.

Судија Осман Рахмановић појаснио је Срни да је пресуда данас тек објављена, у фази је израде и обје стране ће имати право на жалбу, а коначну одлуку донијеће Окружни суд Источно Сарајево.

Он је навео да је ријеч о оптужници старој више од пет и по година.

-Ово је друга пресуда, такозвани поновљени кривични поступак, гдје је Окружни суд у првој пресуди дао упуте Основном суду у Вишеграду гдје су уочени недостаци. Даље, Тужилаштво Источно Сарајево је измијенило оптужницу, било је доста нових ствари - рекао је Рахмановић.

Он је истакао да је поновљени поступак трајао више од двије године и дошло се до пресуде.

-Она је данас објављена, тек је у изради и по мојој процјени биће урађена за 15-так дана. Ова пресуда иде објема странама које имају право на жалбу Окружном суду Источно Сарајево - рекао је Рахмановић.

Појаснио је да након што се заврши претрес, прво иде објава пресуде, а онда израда.

Ово је епилог након пет година правне битке. Процес је почео 2017. године по тужби Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву, а првобитну ослобађајућу пресуду Окружни суд у Источном Сарајеву је поништио и вратио Основном суду у Вишеграду на поновно одлучивање.

Славко Мршевић, који има Аспергеров синдром, најблажи облик аутизма, избачен је 1. септембра 2016. године из Средње саобраћајне школе у Рудом јер је ова установа одбила да прилагоди наставни план и програм, те методологију преношења градива његовим функционалним способностима и статусу.

Овај младић је у средњу школу, смјер техничар друмског саобраћаја, кренуо 2015. године и завршио прво полугодиште. Друго полугодиште је окончао неоцијењен те стога није могао наставити школовање. Борба његових родитеља трајала је све до 2019. године, када је постигнут договор у Министарству просвјете и културе РС да се Славко врати на наставу и редовно је похађа, те да с другарима прослави матуру.

Ненад Мршевић,Славков  отац истиче да је задовољан, али је штета која је нанесена његовом сину ненадокнадива.

-Поступак је почео 2017. године, тада је мој син био прва година средње школе. Очекивали смо да ће то бити раније. Задовољни смо, али та пресуда не може ништа помоћи, не можемо вратити вријеме уназад, не можемо Славка вратити да он иде у школу са својим вршњацима. Та штета је ненадокнадива - рекао је Ненад Мршевић за "Независне".  

С друге стране, како је нагласио, да је данас у Суду било другачије, сигурно би се лоше осјећали.

-Правда је задовољена, пуно нам то значи као породици, а и самом Славку, видјеће он ову објаву и схватити да није он био крив за све оно што се десило. Они су својим незаконитим поступцима довели до тога да се њему ускрати право на школовање - испричао је Славков отац, који додаје да је, његов, данас двадесеттрогодишњи син, сада код куће, те да није завршио средњу школу, иако су се томе годинама надали.

Директор Средњошколског центра Рудо Татомир Елез није задовољан због осуђујуће пресуде.

-Ја у то вријеме нисам био директор, тако да нисам ја обухваћен пресудом. Што се тиче пресуде, такво нам је судство. Ја још нисам ништа добио, али мислим да ће ту бити жалба на пресуду. Раније су професори ослобођени, ево у другој нису ослобођени, а исти је судија. То у суштини показује да школство није заштићено. Ту нема непоштовања закона - рекао је Елез.

Упитан какав је радни статус школског особља након најновије пресуде, Елез потврђује да се ништа не мијења.

-Они остају на послу. Чекамо правоснажну пресуду. Ја се надам да она неће бити осуђујућа. Ако буде, мора се радити у складу са законом - навео је Елез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана