Prosvjetarima u Rudom zatvor zbog postupanja prema učeniku s autizmom

GS
Prosvjetarima u Rudom zatvor zbog postupanja prema učeniku s autizmom

VIŠEGRAD - Osnovni Sud u Višegradu donio je presudu kojom je osam profesora Srednjoškolskog centra u Rudom osuđeno na po tri mjeseca zatvora, a pedagog i bivši direktor na šest mjeseci zatvorske kazne, jer su, prema presudi krivi zbog nesavjesnog postupanja u službi, čime je nanesena šteta Slavku Mrševiću, učeniku sa autizmom.

Ova presuda je uslijedila nakon što je ukinuta ranija presuda iz 2020, kojom su prosvjetari oslobođeni krivice.

Osnovni sud u Višegradu je donio presudu kojom su bivši direktor Srednjoškolskog centra Branko Papić i pedagog Marina Čolaković osuđeni na šest mjeseci zatvora zbog nesavjesnog rada u službi. Nastavnici Slađana Milićević, Dragica Stanišić, Marko Andžić, Dragan Paponjak, Jelena Despotović, Dejan Cerović, Blagoje Cerović i Slađana Jaćimović Marjanović dobili po tri mjeseca zatvora zbog nesavjesnog rada u službi.

-Sud ih je proglasio krivim jer su u školskoj 2015/16 godini u Rudom, u Srednjoškolskom centru u svojstvu službenih lica svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa nesavjesno postiupali u vršenju službe, iako su bili dužni i mogli biti svjesni da usljed toga može nastupiti teža povreda prava učenika Slavka Mrševića pa je takva povreda i nastupila čime su počinili krivično dijelo „Nesavjestan rad u službi -navodi se između ostalog u presudi.

Sudija Osman Rahmanović pojasnio je Srni da je presuda danas tek objavljena, u fazi je izrade i obje strane će imati pravo na žalbu, a konačnu odluku donijeće Okružni sud Istočno Sarajevo.

On je naveo da je riječ o optužnici staroj više od pet i po godina.

-Ovo je druga presuda, takozvani ponovljeni krivični postupak, gdje je Okružni sud u prvoj presudi dao upute Osnovnom sudu u Višegradu gdje su uočeni nedostaci. Dalje, Tužilaštvo Istočno Sarajevo je izmijenilo optužnicu, bilo je dosta novih stvari - rekao je Rahmanović.

On je istakao da je ponovljeni postupak trajao više od dvije godine i došlo se do presude.

-Ona je danas objavljena, tek je u izradi i po mojoj procjeni biće urađena za 15-tak dana. Ova presuda ide objema stranama koje imaju pravo na žalbu Okružnom sudu Istočno Sarajevo - rekao je Rahmanović.

Pojasnio je da nakon što se završi pretres, prvo ide objava presude, a onda izrada.

Ovo je epilog nakon pet godina pravne bitke. Proces je počeo 2017. godine po tužbi Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, a prvobitnu oslobađajuću presudu Okružni sud u Istočnom Sarajevu je poništio i vratio Osnovnom sudu u Višegradu na ponovno odlučivanje.

Slavko Mršević, koji ima Aspergerov sindrom, najblaži oblik autizma, izbačen je 1. septembra 2016. godine iz Srednje saobraćajne škole u Rudom jer je ova ustanova odbila da prilagodi nastavni plan i program, te metodologiju prenošenja gradiva njegovim funkcionalnim sposobnostima i statusu.

Ovaj mladić je u srednju školu, smjer tehničar drumskog saobraćaja, krenuo 2015. godine i završio prvo polugodište. Drugo polugodište je okončao neocijenjen te stoga nije mogao nastaviti školovanje. Borba njegovih roditelja trajala je sve do 2019. godine, kada je postignut dogovor u Ministarstvu prosvjete i kulture RS da se Slavko vrati na nastavu i redovno je pohađa, te da s drugarima proslavi maturu.

Nenad Mršević,Slavkov  otac ističe da je zadovoljan, ali je šteta koja je nanesena njegovom sinu nenadoknadiva.

-Postupak je počeo 2017. godine, tada je moj sin bio prva godina srednje škole. Očekivali smo da će to biti ranije. Zadovoljni smo, ali ta presuda ne može ništa pomoći, ne možemo vratiti vrijeme unazad, ne možemo Slavka vratiti da on ide u školu sa svojim vršnjacima. Ta šteta je nenadoknadiva - rekao je Nenad Mršević za "Nezavisne".  

S druge strane, kako je naglasio, da je danas u Sudu bilo drugačije, sigurno bi se loše osjećali.

-Pravda je zadovoljena, puno nam to znači kao porodici, a i samom Slavku, vidjeće on ovu objavu i shvatiti da nije on bio kriv za sve ono što se desilo. Oni su svojim nezakonitim postupcima doveli do toga da se njemu uskrati pravo na školovanje - ispričao je Slavkov otac, koji dodaje da je, njegov, danas dvadesettrogodišnji sin, sada kod kuće, te da nije završio srednju školu, iako su se tome godinama nadali.

Direktor Srednjoškolskog centra Rudo Tatomir Elez nije zadovoljan zbog osuđujuće presude.

-Ja u to vrijeme nisam bio direktor, tako da nisam ja obuhvaćen presudom. Što se tiče presude, takvo nam je sudstvo. Ja još nisam ništa dobio, ali mislim da će tu biti žalba na presudu. Ranije su profesori oslobođeni, evo u drugoj nisu oslobođeni, a isti je sudija. To u suštini pokazuje da školstvo nije zaštićeno. Tu nema nepoštovanja zakona - rekao je Elez.

Upitan kakav je radni status školskog osoblja nakon najnovije presude, Elez potvrđuje da se ništa ne mijenja.

-Oni ostaju na poslu. Čekamo pravosnažnu presudu. Ja se nadam da ona neće biti osuđujuća. Ako bude, mora se raditi u skladu sa zakonom - naveo je Elez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana