Мјесец дана од убиства Данке Илић: Шта ће се догодити ако се утврди да су убице неурачунљиве

ГС
Мјесец дана од убиства Данке Илић: Шта ће се догодити ако се утврди да су убице неурачунљиве

Данка Илић (2) нестала је 26. марта у Бањском пољу код Бора, у дворишту породичне куће своје мајке Иване Илић, а истог дана први пут се огласио "Амбер алерт" и Србија се дигла на ноге.

Дејан Драгијевић и Срђан Јанковић 4. априла признали су убиство Данке. Тијело до данас није пронађено, а посљедња вијест је да су осумњичени послати на психијатријско вјештачење у Специјалну затворску болницу у Београду.

Шта све то значи за даљу истрагу?

Предсједник Србије, Александар Вучић, је 4. априла саопштио трагичну вијест да је Данка убијена, а истрага се усмјерила на двојицу осумњичених, Дејана Драгијевића и Срђана Јанковића.

Дејан Драгијевић је детаљно описао убиство, саопштио да су тијело бацили на депонију, а потрага за Данком се концентрисала на село Злот. Претражене су депоније, двориште породичне куће Драгијевића, шахте и сва мјеста која су могла да донесу било какав напредак у потрази, али безуспјешно. Потрага је утихнула, а Данкино тијело није пронађено.

Због протока времена је угрожена прича”

– У овој ситуацији гдје немамо тијело, гдје не знамо које су и какве повреде, гдје због протока времена је врло угрожена прича да ли би и када би се пронашло тијело, те омогућило да се утврде некакве повреде и да ли су оне видљиве, то је заправо велика мањкавост – објаснио је Љубиша Божић, криминолог.

Полиција је из куће Дејана Драгијевића у селу Злот код Бора, заплијенила више десетина предмета који би могли бити кључни докази у истрази. Такође, одузета су оба приватна аутомобила осумњичених која су послата на вјештачење.

– Они не споре да су је возили неко вријеме, да је тијело дјетета било у аутомобилу, тако да ће то материјализовати све оно друго што је до сада утврђено. Њих у читавој причи највише оптерећује то њихово признање да су је убили – додао је Љубиша Божић.

“Уколико се утврди неурачунљивост…”

– Осумњичени за убиство двогодишње Данке Илић упућени су на психијатријско вјештачење, а током јучерашњег дана су пребачени у Специјалну затворску болницу у Београду. Уколико се утврди да постоји неурачунљивост код окривљених, тада ће надлежно тужилаштво одбацити кривичну пријаву и обуставити поступак против окривљених – рекао је Радомир Мунижаба, адвокат.

У овом тренутку се не зна који је тачно задатак вјештачења надлежног тужилаштва, да ли је задатак вјештачења осумњичених утврђивање њихове урачунљивости у вријеме извршења кривичног дјела, или пак урачунљивости у току вођења кривичног поступка, тј. да ли схватају значај вођења самог кривичног поступка, пише Блиц.

Једно је сигурно, слажу се многи, фаза утврђивања урачунљивости ће потрајати, с обзиром на чињеницу да је потребно вријеме како би се правилно сагледале све околности и да би се донио квалитетан налаз и мишљење.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана