Фактурама правдали преваре тешке 600.000 КМ

Небојша Томашевић
Фактурама правдали преваре тешке 600.000 КМ

Бањалука - Бивши директори Привредног друштва "Планинско добро" Милорад Пикула и "Симентал центра" Драган Антељ из Невесиња пријављени су требињском Окружном тужилаштву због сумње да су злоупотребама оштетили Инвестиционо развојну банку Републике Српске за 400.000, а "Планинско добро" за око 200.000 КМ, сазнаје "Глас Српске".

Извјештај против њих поднијела је Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова РС.

- Осумњичене М. П. и Д. А. теретимо да су током 2014. године у међусобном пословању починили злоупотребу службеног положаја или овлашћења. Пријављени М. П. се терети и за оштећење повјерилаца. Својим радњама они су незаконито прибавили 199.481 марку за "Симентал центар". Осумњиченом М. П. на терет стављамо да је за 400.000 КМ оштетио ИРБ РС као повјериоца привредног друштва "Планинско добро" - саопштено је из МУП-а РС, не наводећи друге детаље.

Према незваничним информацијама, осумњичени су 22. априла 2014. године у име фирми на чијем челу су били у то доба незаконито закључили уговор о уступању потраживања.

- Тим уговором прецизирано је да "Планинско добро" уступи новац који им је раније намјенски одобрила ИРБ РС "Симентал центру". Осумњичени су такав уговор закључили иако су знали да њихове фирме немају међусобних потраживања и обавеза - казао је извор близак истрази.

Додао је да су осумњичени, с циљем скривања својих злоупотреба и правдања преноса новца сачинили лажну фактуру.

- Фактурисане цијене које је дало предузеће "Симентал центар" на име наводне куповине стоке од "Планинског добра" биле су знатно више од тржишних - казао је извор "Гласа Српске".

Некадашњи директор "Симентал центра " Драго Антељ није желио да коментарише оптужбе.

- Право да кажем немам појма о чему се ту ради. Немам коментар - казао је Антељ.

Коментар Милорада Пикуле нисмо успјели да добијемо, јер је број телефона који је раније имао искључен. У предузећу "Планинско добро", које је у стечају, нико се није јављао.

Привредно друштво "Планинско добро" прије него што је отишло у стечај повукло је више од седам милиона марака кредита од ИРБ РС. Међутим и поред тога ово друштво је пословало с губитком и није измиривало своје обавезе. Због тога је у новембру 2015. године Окружни привредни суд у Требињу донио рјешење којим се отвара стечајни поступак.

Раније пријаве

Привредно друштво "Планинско добро" из Невесиња у спорном периоду добило је и незаконит подстицај од Агенције за аграрна плаћања РС, иако није било измирило обавезе. Исплату средстава одобрио је директор поменуте агенције Миленко Обрадовић, који је због тога и пријављен у октобру прошле године бањалучком Окружном јавном тужилаштву за несавјесно пословање. Њему је на терет стављено да је 2012. године неосновано исплатио премије за подстицаје овом друштву и за још двије фирме. Обрадовић након подношења пријаве није желио да било шта коментарише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана