Бјегунац осумњичен за убиство у Приједору ухапшен у Србији

Небојша Томашевић
Бјегунац осумњичен за убиство у Приједору ухапшен у Србији

БЕОГРАД - Марко Момић (41) из Пријeдора, који је осумњичен за тешко убиство суграђанина Михајла Ступара званог Шмит, ухапшен је у Београду на основу међународне Интерполове потјернице коју је за њим расписало Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске, потврђено је "Гласу Српске".

Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач потврдио је новинарима у Београду, не наводећи име осумњиченог, да је хапшење било 8. маја и да ће осумњичени бити изручен Српској.

- Ријеч је о убиству које се догодило прије годину дана. Ми имамо већ довољно доказа да то лице повезујемо са извршењем тог убиства, а  повезујемо наруџбу тог убиства са  Далиборем Раилићем који се налази у затвору и који је наручио и убиство  начелника Полицијске управе  Приједор Раденка Башића - рекао је Лукач у Београду након састанка са министром унутрашњих послова Србије Александром Вулином.

Момић се више од годину налазио у бјекству, а терете га да је Ступара убио 11. марта прошле године у насељу Рашковац, у близини ријеке Сане у Приједору. Ступарево тијело је пронађено неколико часова након злочина, а истрагом је утврђено да је брутално претучен бејзбол палицом и прегажен аутомобилом.

Трагови крви пронађени су у кругу од око 100 метара и указивали су да је између њега и убице дошло до сукоба. Као мотив убиства помињала се Шмитова веза са трговином наркотицима.

За Момићем трага и правосуђе Хрватске због тешког убиства и разбојништва које је почињено у новембру 2019. године у Селнику код Лудбрега. Према тој потјерници, Момић је ухапшен у децембру 2020. године и тада су му одређене мјере забране које је прекршио.

Бјекства

Драган Лукач је рекао да је фокус данашњег разговора са министром Вулином био на борби против организованог криминалитета и навео да криминалци из Републике Српске најчешће послије извршења тежих кривичних дјела бјеже на територију Србије, али и обрнуто.

-Имали смо у претходним годинама случајеве да су послије неких убистава која су се дешавала на територији Србије, бјежали у Републику Српску. Та лица су била ухапшена и изручена Србији да би били процесуирани, као што имамо сада случај са овим лицем који је по нашој потјерници ухапшен на територији Србије и биће изручен у Републику Српску да би га у потпуности процесуирали - рекао је Лукач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана