Bjegunac osumnjičen za ubistvo u Prijedoru uhapšen u Srbiji

Nebojša Tomašević
Bjegunac osumnjičen za ubistvo u Prijedoru uhapšen u Srbiji

BEOGRAD - Marko Momić (41) iz Prijedora, koji je osumnjičen za teško ubistvo sugrađanina Mihajla Stupara zvanog Šmit, uhapšen je u Beogradu na osnovu međunarodne Interpolove potjernice koju je za njim raspisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač potvrdio je novinarima u Beogradu, ne navodeći ime osumnjičenog, da je hapšenje bilo 8. maja i da će osumnjičeni biti izručen Srpskoj.

- Riječ je o ubistvu koje se dogodilo prije godinu dana. Mi imamo već dovoljno dokaza da to lice povezujemo sa izvršenjem tog ubistva, a  povezujemo narudžbu tog ubistva sa  Daliborem Railićem koji se nalazi u zatvoru i koji je naručio i ubistvo  načelnika Policijske uprave  Prijedor Radenka Bašića - rekao je Lukač u Beogradu nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom.

Momić se više od godinu nalazio u bjekstvu, a terete ga da je Stupara ubio 11. marta prošle godine u naselju Raškovac, u blizini rijeke Sane u Prijedoru. Stuparevo tijelo je pronađeno nekoliko časova nakon zločina, a istragom je utvrđeno da je brutalno pretučen bejzbol palicom i pregažen automobilom.

Tragovi krvi pronađeni su u krugu od oko 100 metara i ukazivali su da je između njega i ubice došlo do sukoba. Kao motiv ubistva pominjala se Šmitova veza sa trgovinom narkoticima.

Za Momićem traga i pravosuđe Hrvatske zbog teškog ubistva i razbojništva koje je počinjeno u novembru 2019. godine u Selniku kod Ludbrega. Prema toj potjernici, Momić je uhapšen u decembru 2020. godine i tada su mu određene mjere zabrane koje je prekršio.

Bjekstva

Dragan Lukač je rekao da je fokus današnjeg razgovora sa ministrom Vulinom bio na borbi protiv organizovanog kriminaliteta i naveo da kriminalci iz Republike Srpske najčešće poslije izvršenja težih krivičnih djela bježe na teritoriju Srbije, ali i obrnuto.

-Imali smo u prethodnim godinama slučajeve da su poslije nekih ubistava koja su se dešavala na teritoriji Srbije, bježali u Republiku Srpsku. Ta lica su bila uhapšena i izručena Srbiji da bi bili procesuirani, kao što imamo sada slučaj sa ovim licem koji je po našoj potjernici uhapšen na teritoriji Srbije i biće izručen u Republiku Srpsku da bi ga u potpunosti procesuirali - rekao je Lukač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana