Бјегунац из акције "Сториџ" предао се Тужилаштву БиХ

Небојша Томашевић
Foto: Архива

САРАЈЕВО - Јовица Грујић (30) из Бањалуке, који је осумњичен за шверц дрогом у предмету "Сториџ" након више мјесеци бјекства предао се Тужилаштву БиХ, потврђено је у овој правосудној установи.

- За осумњиченог ће бити предложено одређивање притвора. Он је обухваћен предметом "Сториџ"-саопштили су из Тужилаштва БиХ.

Истакли су да се у предмету "Сториџ" води истрага против организоване криминалне  групе која је  дјеловала на подручју Градишке, Бањалуке, Приједора и других градова БиХ. Нагласили су да се та група терети за организиовани криминал, повезан са међународним кријумчарењем дрога, прање новца и друга кривична дјела.

Грујић је у децембру прошле избјегао хапшење у акција "Сториџ"  у којој је тада ухапшено 19 особа. Група се терети за кријумчарење великих количина ”сканка” из Албаније и Црне Горе у БиХ, која је заједно са оружјем складиштена у Градишци. Сумња се да су дио дроге чланови групе препродавали у БиХ, док су већи дио препакивали и кријумчарили даље према Хрватској, Словенији, Мађарској и Њемачкој.

Акција "Сториџ" реализована је захваљујући дешифровању апликација "Sky" и "Аном" коју су осумњичени користили за међусобну комуникацију.

МУП Српске је раније Тужилаштву БиХ поднио извјештај против 22 особе, а као главна имена групе означени су Душан Ловреновић, његов отац Миливоје Ловреновић, те Предраг Петковић, који су у бјекству и за њима је расписана Интерпол потјерница.

Душан Ловреновић је недавно лоциран и приведен у Хрватској. Одлуком надлежног суда пуштен је на слободу, али су му одређене мјере забране путовања и одузимање пасоша до одлуке о евентуалном изручењу правосуђу БиХ.

У међувремену истрага је проширена и на Далибора Раилића званог Дуги из Приједора, који је осумњичени и као наручилац убиства начелника Сектора криминалистичке полиције ПУ Приједор Раденка Башића, као и још неколико особа.

Према незваничним информацијам оружје које је поменута  група продавала завршавала је, између осталог, у рукама злогласне криминалне банде Вељка Беливука, званог Веља Невоља. Радило се махом о гасним пиштољима који су куповани у Словачкој, а потом су преправљани и продавани купцима у Немачкој, Холандији и Србији. Терете се и за пребацивање миграната из БиХ у Хрватску.

У оквиру акције "Сториџ" откривена је и лабораторија за узгој марихауне, привремено је одузето око 100.000 КМ, оружје и 11 скупоцјених возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана