Bjegunac iz akcije "Storidž" predao se Tužilaštvu BiH

Nebojša Tomašević
Foto: Arhiva

SARAJEVO - Jovica Grujić (30) iz Banjaluke, koji je osumnjičen za šverc drogom u predmetu "Storidž" nakon više mjeseci bjekstva predao se Tužilaštvu BiH, potvrđeno je u ovoj pravosudnoj ustanovi.

- Za osumnjičenog će biti predloženo određivanje pritvora. On je obuhvaćen predmetom "Storidž"-saopštili su iz Tužilaštva BiH.

Istakli su da se u predmetu "Storidž" vodi istraga protiv organizovane kriminalne  grupe koja je  djelovala na području Gradiške, Banjaluke, Prijedora i drugih gradova BiH. Naglasili su da se ta grupa tereti za organiziovani kriminal, povezan sa međunarodnim krijumčarenjem droga, pranje novca i druga krivična djela.

Grujić je u decembru prošle izbjegao hapšenje u akcija "Storidž"  u kojoj je tada uhapšeno 19 osoba. Grupa se tereti za krijumčarenje velikih količina ”skanka” iz Albanije i Crne Gore u BiH, koja je zajedno sa oružjem skladištena u Gradišci. Sumnja se da su dio droge članovi grupe preprodavali u BiH, dok su veći dio prepakivali i krijumčarili dalje prema Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Njemačkoj.

Akcija "Storidž" realizovana je zahvaljujući dešifrovanju aplikacija "Sky" i "Anom" koju su osumnjičeni koristili za međusobnu komunikaciju.

MUP Srpske je ranije Tužilaštvu BiH podnio izvještaj protiv 22 osobe, a kao glavna imena grupe označeni su Dušan Lovrenović, njegov otac Milivoje Lovrenović, te Predrag Petković, koji su u bjekstvu i za njima je raspisana Interpol potjernica.

Dušan Lovrenović je nedavno lociran i priveden u Hrvatskoj. Odlukom nadležnog suda pušten je na slobodu, ali su mu određene mjere zabrane putovanja i oduzimanje pasoša do odluke o eventualnom izručenju pravosuđu BiH.

U međuvremenu istraga je proširena i na Dalibora Railića zvanog Dugi iz Prijedora, koji je osumnjičeni i kao naručilac ubistva načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, kao i još nekoliko osoba.

Prema nezvaničnim informacijam oružje koje je pomenuta  grupa prodavala završavala je, između ostalog, u rukama zloglasne kriminalne bande Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja. Radilo se mahom o gasnim pištoljima koji su kupovani u Slovačkoj, a potom su prepravljani i prodavani kupcima u Nemačkoj, Holandiji i Srbiji. Terete se i za prebacivanje migranata iz BiH u Hrvatsku.

U okviru akcije "Storidž" otkrivena je i laboratorija za uzgoj marihaune, privremeno je oduzeto oko 100.000 KM, oružje i 11 skupocjenih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana