Бањалучанин на превару узео 60.000 КМ од бизнисмена

Д.О.
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Бањалучанин Елвир Б. (27) осумњичен је да се лажно представљао као радник Агенције за наплату потраживања и тако скоро два мјесеца на превару извлачио новац од једног бизнисмена из Травника, којег је на крају оштетио за око 60.000 марака.

Елвир Б. је како сазнаје "Глас Српске" детаљно испланирао како да извуче новац од З. К. из Травника, тако што му се лажно представио да је Горан Маринковић и да наводно ради у Агенцији за наплату потраживања у Бањалуци.

- Оштећени и његова супруга представници су једног предузећа, а једна фирма дужна им је око 300.000 евра. Све то су пријавили полицији, али су одлучили и сами да покушају да наплате тај дуг. Трагали су за неким агентом који би им помогао да дођу до свог новца и тако су се уплели у превару иза које стоји Елвир Б. - каже наш саговорник. 

Осумњичени је како сазнајемо и на друштвеној мрежи "Фејсбук" направио страницу под називом "Агенција за наплату потраживања", гдје није било готово никаквих детаља, осим његовог броја телефона и информације да су посредници у наплаћивању потраживања.

- Он је рекао оштећенима да дођу у Бањалуку како би се све договорили. Обећао им је помоћи да врате дуг од 300.000 евра, уз услов да плате његове услуге. Узимао је од њих више пута новац, што је на крају био износ од око 60.000 марака. Потписао је са њима чак и неку изјаву, која није валидан документ - рекао је "Гласу Српске" извор из полиције.

Бизнисмен из Травника је послије неког времена схватио да је преварен и да нема ништа од наплате његовог новца, као и да је узалудно платио посредника па је цијели случај пријавио полицији.

Портпарол Полицијске управе Бањалука Данијела Мучибабић рекла је да су у уторак идентификовали и ухапсили осумњиченог.

- Е. Б. се сумњичи да се од новембра 2021. године до 25. јануара ове године лажно представио оштећеном као Горан Маринковић, радник Агенције за наплату потраживања у Бањалуци - рекла је Мучибабићева.

Додала је да је он са оштећеним сачинио изјаву да ће му у року од три дана уплатити новац у износу од 300.000 евра, на име потраживања које Травничанин има према другом правном лицу. 

- Оштећени му је на име те услуге у више наврата предао новац у износу од 60.000 марака - појаснила је Мучибабићева. 
Према њеним ријечима, приликом хапшења од Е. Б. је одузета одређена количина новца, као и други предмети који се могу довести у везу са извршењем овог кривичног дјела.

План

Приликом хапшења код Елвира Б. пронађен је стартни пиштољ па ће бити провјерено да ли је можда и пријетио оштећеном. 

Како сазнајемо, осумњичени је очигледно имао добро осмишљен план и могуће је да му ово није била прва превара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана