Активисти нападнути у Бањалуци, jедној особи указана љекарска помоћ

Г.С.
Foto: twitter

БАЊАЛУКА - Једном лицу вечерас је указана љекарска помоћ у Служби хитне медицинске помоћи у Бањалуци због повреда које је задобило када је, како је пријављено полицији, више непознатих особа физички и вербално напало групу грађана која се самоиницијативно окупила испред просторија невладине организације у улици Крфска у том граду.

Из Полицијске управе Бањалука саопштено је да полицијски службеници те управе предузимају све мјере и радње с циљем расвјетљавања кривичног дјела насилничко понашање и откривања извршилаца.

У саопштењу се наводи да је надлежној полицијској станици око 18.45 часова пријављено нарушавање јавног реда и мира испред просторија невладине организације у улици Крфска на начин да је више непознатих особа физички и вербално напало групу грађана која се самоиницијативно окупила испред тих просторија.

“Једном оштећеном лицу је указана љекарска помоћ у Служби хитне медицинске помоћи у Бањалуци због тјелесних повреда које је задобило, док су остали окупљени грађани уз пратњу полицијских службеника приступили у просторије Полицијске управе Бањалука, ради личне безбједности и саслушања у својству оштећених лица”, истиче се у саопштењу.

О свему је обавијештен дежурни тужилац Окружног Бањалука који се изјаснио да је ријеч о кривичном дјелу насилничко понашање.  

У просторијама Транспаренси интернешнала БиХ у Крфској улици у бањалучком насељу Обилићево хулигани су вечерас напали учеснике састанка координационалног одбора организације “Бх. поворка поноса”.

“Ту се одржавао интерни састанак људи, они су некако сазнали и опколили просторије”, рекла је Ивана Корајлић из ТИ БиХ.

Полиција је брзо стигла на лице мјеста и интервенисала.

Бањалучка полиција запримила је пријаву о насиљу над активистима “БХ Поворке поноса”, потврђено је за “Н1”.

Како је чланица Организационог одбора “БХ Поворке поноса”, Мелани Исовић рекла за “Н1” група младића, претпоствља хулигана и навијача, физички је насрнула на групу активиста у близини просторија “Транспаренцy Интернатионала БиХ”.

Подсјетимо полиција је јутрос забранила раније најављени скуп “БХ Поворке поноса” која је планирала пројекцију филма “Приде” дискусију о правима и слободама и журку у простору ДКЦ Инцел. Овај скуп је забрањен уз образложење да су активисти након низа пријетњи угрожени те да им се не може гарантовати безбједност.

Протекле вечери група хулигана је дефиловала улицама центра Бањалуке узвикујући пароле “Уби пе**ра”, а центар града је освануо облијепљен фотографијама са прекриженим заставама дугиних боја на стубовима јавне расвјете и саобраћајне сигнализације.

Ситуација се усложнила након што је и предсједник Републике Српске Милорад Додик затражио од надлежних органа да онемогуће скуп “БХ Поворке поноса”, а након што су му претходно писали представници 13 удружења и организација који су у узијавама бањалучким медијима пријетили да ће са народом спријечити скуп уколико то не учине надлежни органи, преноси “Н1“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана