Тужилаштво БиХ: Кавчанин пристао на изручење, помагачима мјере забране

Н.Т.
Foto: МУП Српске

САРАЈЕВО - Припадник Кавачког клана, држављанин Црне Горе Алмир Јаховић из Бара који је ухапшен у Бањалуци с пасошем на туђе име пристао је на убрзано изручење матичној држави која га тражи због покушаја убиства, док је за његове помагаче бившег полицајца Далибора Ћурлика (48) и Љубана Полетана (56) из Бањалуке Тужилаштво БиХ предложило мјере забране.

Јаховић је саслушан у Суду БиХ који још није саопштио одлуку о изручењу и притвору.

Према одлуци Тужилаштва БиХ, Полетану и Ћурлику је предложена  забрана путовање, одузимање путних исправа, те забрана међусобно као и састајања са свједоцима у предмету. 

Њих двојицу терете да су Јаховићу, за којим је Интерпол Црне Горе расписао потјерницу због покушаја убиства, омогућили стицање докумената БиХ, пасоша на туђе име. Сазнајемо да су му помогли да добије пасош на име Илија Којић који је подигао Бањалуци.

- Осумњичени Ћурлик и Полетан су под истрагом, да су као припадници групе за организовани  криминал неовлаштено долазили до података и идентитета грађана БиХ, углавном оних који имају двојна држављанства БиХ и Србије, а који нису подизали лична документа. Те наведене идентитете одавали су особама из криминалног миљеа, укључујући и припаднике криминалних група које дјелују у земљама региона. То су чинили да би им омогућили да незаконито, добију важеће документе БиХ са туђим подацима, које би користили приликом скривања од полиције и правосуђа. Осумњичени се терете да су држављанину Црне Горе, за којим трага црногорско правосуђе, оптуженом за тешка кривична дјела и блискост такозваном Кавачком клану омогућили стицање докумената БиХ на туђе име и идентитет - саопштило је Тужилаштво БиХ.

Јаховић је ухапшен уторак око 19 часова на паркингу у близини хотела "Идеја" и бањалучке џамије Ферхадија, а  убрзо су пали  његови помагачи Полетан и Ћурлик. Кавчанин је код себе имао лажни пасош.

Јаховић има значајан утицај у Кавачком клану, а сумњиче га за покушаје убиства Јована Ђуровића, сарадника вође Земунског клана Луке Бојовића, те боксера Николе Сјеклоће.  

Правосуђе Црне Горе за Јаховићем трага од 2018. године, а осим њега још шест особа оптужено је за планирање ликвидације Ђуровића. 

Оптужени су и Аднан Османагић, Мирза Нурковић, Ензан Цириковић, Дарко Милић, Елдар Нурковић и Ђорђије Цицмил. 

Јаховића терете да је 29. августа 2018. године покушао да активира експлозивну направу коју је испод мотора Ђуровића поставио Цириковић који је то и признао у истрази и рекао да је радио по налогу Османагића.

Осумњичени Љубан Полетан и Далибор Ћурлик имају дебље полицијске досијее и више пута су хапшени и привођени. Полетан се доводио у везу са бањалучком аутомафијом. Сумњичен је да је фалсификовао докумената за крадена возила, за преваре, али и друга кривична  дјела. 

Ћурлик је 2015. године хапшен у међународној акцији "Сјевер" због сумње да је био дио криминалне групе која се бавила шверцом  оружја.

Он је након тога избачен из полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана