Суђење за убиство Крунића: Ђукановићев ДНК траг нађен на оружју

Небојша Томашевић
Суђење за убиство Крунића: Ђукановићев ДНК траг нађен на оружју

БАЊАЛУКА - Биолошки трагови оптуженог Бенедија Ђукановића (53) и убијеног нападача Жељка Ковачевића (45) пронађени су на пушкама и на оквиру који су, према оптужници, коришћени приликом убиства бањалучког бизнисмена Славише Крунића (48) и његовог пратиоца Жарка Павловића (38) у Гламочанима код Лакташа.

Ово је вјештачењем утврдио молекуларни биолог Душан Кецкаревић. Ђукановићеви трагови нађени су на једној пушци, а Ковачевићеви на оквиру и дијеловима друге пушке. 

У овом случају оптужени су још Емилио Балдо (53) и некадашњи радник Крунићеве фирме "Сектор секјурити" Родољуб Гајић. Осим за убиство, све их терете и за покушај убиства Крунићевог возача Горана Илића кога су ранили. Ковачевић је убијен у размјени ватре. 

Кецкаревић је појаснио да је вјештачио трагове са оружја, чаура и оквира за пушку које му је доставило Републичко тужилаштво. Истакао је да је трагове поредио са ДНК профилима које је добио од тужилаштва као нумеричке ознаке на Интерполовом формулару. 

- Поређењем је утврђено да је Ковачевић оставио чист траг на црном оквиру аутоматске пушке, као и да је оставио трагове на једној пушци. Биолошки трагови Ђукановића нађени су на кундаку те повлакачу за репетирање и дијеловима за манипулацију на другој пушци. Ради се о јасном трагу - казао је Кецкаревић.

Одбрана је приговорила да је вјештак користио ДНК профил оптужених из неког другог предмета, што је, како сматрају, недопуштено и незаконито. Ђукановићев бранилац Татјана Савић истакла је да вјештак није испоштовао процедуре и законске обавезе при вјештачењу.

Крунић и Павловић убијени су 22. априла 2019. у близини Крунићеве куће у Гламочанима код Лакташа. Тада је рањен Илић, а у размјени ватре убијен је Жељко Ковачевић, један од нападача. 

Ђукановића и Балду терете да су са Ковачевићем организовали и припремили злочин. Гајића, Крунићевог радника и члана личног обезбјеђења његове супруге и дјеце, терете за помагање у убиству јер је Ковачевићу одао информације о Крунићевом кретању. Балдо је дојавио када је возило кренуло у засједу. 

 

ОДУСТАЈАЊЕ

Тужилаштво је одустало од два налаза ДНК вјештачења које је урадио генетичар Зоран Обрадовић. Ријеч је о поређењу ДНК профила оптуженог Емилија Балде и Родољуба Гајића са траговима нађеним на оружју, као и ДНК вјештачењу трагова из Балдиног возила. 

Обрадовић је утврдио неспорне ДНК профиле Балде, Гајића као и убијеног Жељка Ковачевића. 

Браниоци свих оптужених истакли су да су налази, од којих је тужилац одустао, битни те да ће тражити да директно саслушају Обрадовића на те околности. Суд им је дозволио да то ураде када буду презентовали доказе.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана