Суђење оптуженима за шверц дроге у Бањалуци: Користио телефон заштићен од прислушкивања

Небојша Томашевић
Суђење оптуженима за шверц дроге у Бањалуци: Користио телефон заштићен од прислушкивања

БАЊАЛУКА - Санел Шеранић (32) из Бањалуке, један од четворице оптужених за узгој марихуане, мјесечно је мијењао мобилне телефоне, а користио је и криптовани уређај. Ово је на почетку суђења оптуженом у бањалучком Окружном суду рекао свједок тужилаштва Миле Гајић, у чијој радњи је оптужени куповао телефоне.

Иначе, криптовани телефони имају уграђену заштиту од електронског прислушкивања. Да би разговор био заштићен, оба корисника морају имати истовјетне уређаје.

Осим Шеранића у овом случају суди се Ненаду Драгишићу (30), Деану Ђајићу (29) из Бањалуке и Данијелу Трнинићу (36) из Костајнице.

Свједок Гајић је рекао да осим Шеранића познаје и Драгишића, али да не зна чиме су се они бавили. Истакао је да је једном на Шеранићевом телефону видио фотографију марихуане коју му је он показао, али да није сигуран да ли је ријеч о оригинално усликаној или фотографији с интернета.

- Шеранића познајем јер је долазио код мене и куповао мобилне телефоне. Углавном је куповао половне уређаје у које би увијек стављао нову претплатничку картицу. Код мене је остављао купљени телефон и тражио да му инсталирам вибер и друге апликације за комуникацију. Стару претплатничку картицу би увијек ломио, што ми је било сумњиво и помислио сам да су неке незаконитости у питању, али нисам знао зашто то ради - казао је Гајић и додао да је као муштерија према њему био коректан.

Према његовим ријечима, у његову радњу дошао је полицијски инспектор Карановић и рекао му да Шеранића прате и да се пази шта с њим ради.

- Тражио је од мене да му, кад Шеранићев телефон буде код мене у радњи, дам да га погледа. Тражено је и да инсталирам одређене апликације за праћење на његов телефон, али нисам пристао - казао је Гајић.

Окружно тужилаштво Шеранића, Драгишића, Ђајића и Трнинића терети да су од 11. фебруара до 15. јула узгајали наркотике у хали у Трну код Лакташа, гдје су инсталирали специјалну лабораторију за производњу дроге. У том периоду укупно су у хали узгојили 756 стабљика индијске конопље, од које се производи дрога марихуана. Поменута четворка откривена је у акцији “Уникат” 15. јула, када су затечени у хали у Трну како припремају марихуану за сушење.

Притвор

Санел Шеранић, Ненад Драгишић и Даијел Трнинић налазе се у притвору још од хапшења у јулу, док се Деан Ђајић брани са слободе.

Бранилац Драгишића адвокат Марко Микеш на почетку суђења од судског вијећа је затражио да његовом брањенику укине притвор, али и осталима који се налазе иза браве. Он је истакао да то тражи јер нема више разлога да они буду у притвору.

- У сличној ситуацији као што је ова у нашем случају тужилаштво није тражило продужење притвора и оптужени су пуштени да се бране са слободе - казао је Микеш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана