Шљивићу условна пресуда од годину дана за утају пореза

Срна
Foto: Фактор.ба

САРАЈЕВО - Суд БиХ је, након одржаног претреса за разматрање споразума о признању кривице и рочишта за изрицање кривичноправне санкције, Александру Шљивићу изрекао условну осуду којом му је утврђена казна затвора у трајању од једне године, која се неће извршити ако оптужени у року три године, од дана правоснажности пресуде, не почини ново кривично дјело пореске утаје или преваре.

Шљивићу је као споредна изречена новчана казна у износу од 10.000 КМ, коју је дужан платити у року 30 дана од дана правоснажности пресуде, саопштено је из Суда БиХ.

Уколико оптужени у остављеном року не плати наведену новчану казну, Суд ће је замијенити казном затвора, тако што ће се за сваких започетих 100 КМ новчане казне одредити један дан затвора.

Од Шљивића је одузета имовинска корист прибављена кривичним дјелом у износу од 65.762 КМ, који је оптужени 20. јануара уплатио на рачун буџета БиХ.

Шљивић је проглашен кривим што је у својству оснивача, власника, директора и лица овлашћеног за заступање правног лица “XXX” са Пала, без ограничења овлашћења, управљао инкриминисаним пословањем ове фирме од августа 2010. до августа 2011. године.

Оптужени је, уз помоћ Зорице Обрадовић, избјегао платити давања прописана пореским законодавством БиХ, пружањем лажних података о чињеницама које су од утицаја на утврђивање износа обавеза, а износ пореза чије се плаћање избјегава прелази износ од 50.000 КМ, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана