"Глас Српске" сазнаје: Мујкић ће признати кривицу за несрећу у којој је усмртио дјевојчицу

Небојша Томашевић
"Глас Српске" сазнаје: Мујкић ће признати кривицу за несрећу у којој је усмртио дјевојчицу

БАЊАЛУКА - Нисвет Мујкић (26) из Прњавора који је осумњичен да је у стању тешког пијанства "голфом" усмртио дјевојчицу Вању Р. (13) планира да призна кривицу, сазнаје "Глас Српске".

Рочиште на којем ће се изјаснити о оптужници заказано је за 25. јануар у Окружном суду у Бањалуци. 

Према закону, ако оптужени призна кривицу, неће бити одржано суђење, већ ће бити заказано рочиште на којем ће му суд одредити казну. 

Саобраћајна несрећа, коју је изазвао Мујкић, десила се 10. октобра прошле године око 21.19 часова на раскрсници улица Лазе Лазаревића и Новака Пивашевића у Прњавору. 

Према наводима из оптужнице, Мујкић је тог дана четири часа пијанчио у локалној кафани, а након тога могао је да бира, да ли ће возити или ће волан дати другу који је био са њим. 

На крају је на властито инсистирање сјео у аутомобил "голф" те почео да дивља прњаворским улицама. У оптужници стоји да је у вријеме несреће био у стању тешког пијанства са више од два промила алкохола у крви. 

Овакво стање, оптужницом је оцијењено као стање привремене душевне поремећености. 

- Усљед оваквог стања, способност Мујкића да схвати значај свог дјела и способност да управља поступцима била је битно смањена - наводи се у оптужници бањалучког Окружног тужилаштва. 

Он се у такво стање довео свјесно четворочасовним пијанчењем у локалу "Сквер" у Прњавору гдје је 10. октобра прошле године боравио од 17 до 21 час. 

По изласку из угоститељског објекта, иако се и Срђан Стојчиновић претходно довезао возилом до локала "Сквер", Мујкић је инсистирао да иду његовим возилом и да он вози даље до локала "Лејди". Мујкић је сјео на мјесто возача, а Стојчиновић на мјесто сувозача. 

- Крећући се из правца Београдске улице ка центру Прњавора, оптужени се укључио у улицу Лазе Лазаревића, возећи насилничком, дупло већом брзином од 105,6 километара на час. На том дијелу дозвољена брзина кретања је ограничена на 40 километара на час. Због насилничке вожње и више него дупло веће брзине од дозвољене, дошло је до заношења возила којим је управљао Мујкић, те преласка "голфа" на тротоар и плочник испред градске паркинг гараже гдје је била дјевојчица. Возило је лијевом бочном страном ударило тринаестогодишњу В. Р. која је задобила тешке повреде усљед којих је преминула. Задобила је преломе костију лобање, крварење мозга, преломе костију лица, кичме, кључне кости, серијске преломе ребара, нагњечење плућа, расцијепе слезене и јетре, преломе костију екстремитета. Сувозач у возили Стојчиновић у несрећи је задобио лакшу повреду лијеве шаке - стоји у оптужници. 

Након потврђивања оптужнице на захтјев тужилаштва Мујкићу је Окружни суд у Бањалуци продужио притвор у коме се налази.

ДОКАЗИ

Бањалучко Окружно тужилаштво наводе оптужнице против Нисвета Мујкића доказиваће материјалним доказима те саслушањем 12 свједока и неколико вјештака. 

Тужилаштво планира да саслуша и Срђана Стојчиновића који је био сувозач у "голфу" који је возио Мујкић. Као свједоци биће саслушани и родитељи настрадале дјевојчице. 

Биће саслушани и вјештак судске медицине Жељко Каран, те вјештаци Веселка Бјелаковић из Криминалистичко-техничког центра МУП-а Српске и Нермина Кораћ из Завода за медицину рада Кантона Сарајево, односно Лабораторије за токсиколошка испитивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана