Детаљи једне од највећих пресуда државним службеницима: Двојцу 24 године робије за рекетирање страних држављана

Небојша Томашевић
Детаљи једне од највећих пресуда државним службеницима: Двојцу 24 године робије за рекетирање страних држављана

САРАЈЕВО - Шеф Теренске канцеларије Службе за послове са странцима БиХ у Мостару Борис Кордић и инспектор у поментој канцеларији Јосип Квесић осуђени су у Суду БиХ на укупно 24 године затвора због организованог криминала, односно рекетирања страних држављана и невладниних организација.

Кордић је осуђен на 14 година, а Квесић на 10 година затвора због организованог криминала, злоупотребе службеног положаја. Кордић је осуђен и за фалсификовање исправе, док је Квесић ослобођен оптужби за то кривично дјело усљед недостатка доказа.

Пресудом је Суд БиХ наложио да се од оптужених одузиме  незаконито стечена имовинска корист од 60.000 КМ.

Кордић и Квесић осуђени су да су злоупотребом положаја од октобра 2012. године до марта 2014. године изнуђивали новац од појединих страних држављана, представника невладиних органитзација. Они су дјеловали у саставу организоване криминалне групе, а како се наводи у пресуди, двојац је страним држављанима пријетио да ће уколико не поступое по њиховим захтјевима искористити своја овлаштења у Служби за послове са странцима те ће им онемогућити продужење дозвола за боравак у БиХ и донијети рјешење о њиховом протјеривању из земље. Према незваничним информацијама рекетирали су држављане Италије, ходочаснике у  Међугорју. Осим тога, како стоји у пресуди, Кордић и Квесић су искористити своја овлашћења, утицај и познанства с другим утицајним службеним лицима у државним, федералним и кантоналним институцијама, како би се против страних држављана, представништава страних невладиних организација регистрираних на подручју БиХ и правних лица којим управљају страни држављани покренули кривични и прекршајни поступци и донијела рјешења о забрани обављања дјелатности.

- Те радње су припадници групе предузимали у складу с међусобним договором и у складу с упутама и наредбама Кордића. Све су чинили да би стране држављане и представништва страних невладиних организација регистрованих на подручју БиХ и друга правна лица којима управљају страни држављани натјерали да предузму радње на штету своје и туђе имовине-стоји између осталог у пресуди.

Осим Кордића и Квесића у овом предмету као чланови криминалне групе оптужени су били Влатка Пуљића Луца Цобре, Ана Миличевић и предузеће Вламон" из Читлука  који су раније осуђени. Поменуто предузеће на чијем директорском мјесту је сједила Пуљићева, чланови криминалне групе су користили за извршење својих нечасних радњи.

Предуда Кордићу и Квесићу једна је од највећих у  посљедњих пет до десет година која је изрчена за коруптивна кривична дјела.Једна од већих пресуда је она  којом је Суд БиХ  осудио бившег директора Управе за индиректно опорезивање (УИО) Кемала Чаушевића због примања дара и других облика користи, прања новца и злоупотребе положаја. Он је добио девет година робије и  одузета му је имовина вриједна 1,7 милиона КМ.

Прислушкивање

Кордић и Квесић су повезивани са наводним прислушкивањем бивше главне тужитељке Тужилаштва БиХ Гордане Тадић и потпредсједнице Високог судског и тужилачког савјета (ВСТВ) Ружице Јукић. Тај случај је откивен након што је Јосип Шимић  Тужилаштву доставио документе, за које се основано сумња да су кривотворени, о наводним прислушкивањима Тадићеве и Јукићеве. Шимић је након хапшења рекао да је документе добио инспектора СИПЕ. Касније је као те инспектре означио Кордића и Квесића.

Тужилаштво БиХ је након ове афер саопштило да а је интерном контролом у оквиру СИПА утврђено да није вршено тајно праћење и надзор комуникација наведених особа. Након тога је ухапшен Шимић за кривотворење службене исправе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана