Detalji jedne od najvećih presuda državnim službenicima: Dvojcu 24 godine robije za reketiranje stranih državljana

Nebojša Tomašević
Detalji jedne od najvećih presuda državnim službenicima: Dvojcu 24 godine robije za reketiranje stranih državljana

SARAJEVO - Šef Terenske kancelarije Službe za poslove sa strancima BiH u Mostaru Boris Kordić i inspektor u pomentoj kancelariji Josip Kvesić osuđeni su u Sudu BiH na ukupno 24 godine zatvora zbog organizovanog kriminala, odnosno reketiranja stranih državljana i nevladninih organizacija.

Kordić je osuđen na 14 godina, a Kvesić na 10 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, zloupotrebe službenog položaja. Kordić je osuđen i za falsifikovanje isprave, dok je Kvesić oslobođen optužbi za to krivično djelo usljed nedostatka dokaza.

Presudom je Sud BiH naložio da se od optuženih oduzime  nezakonito stečena imovinska korist od 60.000 KM.

Kordić i Kvesić osuđeni su da su zloupotrebom položaja od oktobra 2012. godine do marta 2014. godine iznuđivali novac od pojedinih stranih državljana, predstavnika nevladinih organitzacija. Oni su djelovali u sastavu organizovane kriminalne grupe, a kako se navodi u presudi, dvojac je stranim državljanima prijetio da će ukoliko ne postupoe po njihovim zahtjevima iskoristiti svoja ovlaštenja u Službi za poslove sa strancima te će im onemogućiti produženje dozvola za boravak u BiH i donijeti rješenje o njihovom protjerivanju iz zemlje. Prema nezvaničnim informacijama reketirali su državljane Italije, hodočasnike u  Međugorju. Osim toga, kako stoji u presudi, Kordić i Kvesić su iskoristiti svoja ovlašćenja, uticaj i poznanstva s drugim uticajnim službenim licima u državnim, federalnim i kantonalnim institucijama, kako bi se protiv stranih državljana, predstavništava stranih nevladinih organizacija registriranih na području BiH i pravnih lica kojim upravljaju strani državljani pokrenuli krivični i prekršajni postupci i donijela rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti.

- Te radnje su pripadnici grupe preduzimali u skladu s međusobnim dogovorom i u skladu s uputama i naredbama Kordića. Sve su činili da bi strane državljane i predstavništva stranih nevladinih organizacija registrovanih na području BiH i druga pravna lica kojima upravljaju strani državljani natjerali da preduzmu radnje na štetu svoje i tuđe imovine-stoji između ostalog u presudi.

Osim Kordića i Kvesića u ovom predmetu kao članovi kriminalne grupe optuženi su bili Vlatka Puljića Luca Cobre, Ana Miličević i preduzeće Vlamon" iz Čitluka  koji su ranije osuđeni. Pomenuto preduzeće na čijem direktorskom mjestu je sjedila Puljićeva, članovi kriminalne grupe su koristili za izvršenje svojih nečasnih radnji.

Preduda Kordiću i Kvesiću jedna je od najvećih u  posljednjih pet do deset godina koja je izrčena za koruptivna krivična djela.Jedna od većih presuda je ona  kojom je Sud BiH  osudio bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemala Čauševića zbog primanja dara i drugih oblika koristi, pranja novca i zloupotrebe položaja. On je dobio devet godina robije i  oduzeta mu je imovina vrijedna 1,7 miliona KM.

Prisluškivanje

Kordić i Kvesić su povezivani sa navodnim prisluškivanjem bivše glavne tužiteljke Tužilaštva BiH Gordane Tadić i potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTV) Ružice Jukić. Taj slučaj je otkiven nakon što je Josip Šimić  Tužilaštvu dostavio dokumente, za koje se osnovano sumnja da su krivotvoreni, o navodnim prisluškivanjima Tadićeve i Jukićeve. Šimić je nakon hapšenja rekao da je dokumente dobio inspektora SIPE. Kasnije je kao te inspektre označio Kordića i Kvesića.

Tužilaštvo BiH je nakon ove afer saopštilo da a je internom kontrolom u okviru SIPA utvrđeno da nije vršeno tajno praćenje i nadzor komunikacija navedenih osoba. Nakon toga je uhapšen Šimić za krivotvorenje službene isprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana