Бившим специјалцима МУП-а РС укупно 40 година затвора

Небојша Томашевић
Бившим специјалцима МУП-а РС укупно 40 година затвора

БАЊАЛУКА - Бивши припадници Специјалне јединице полиције МУП-а РС и њихов сарадник, у бањалучком Окружном суду осуђени на 40 година робије због пљачке око 616.000 КМ на аутопуту Бањалука - Градишка.

Осуђени су бивши специјалци Владан Малић (36), Горан Параш (31) и Александар Поповић (33) на по 10 у по година, док је њихов саучесник Олег Банда (34) добио осам и по година робије.

Према оптужници Малић, Параш, Поповић и Банда 22. септембра 2015. године напали су колону возила агенције “Сектор Секјурити”, која је у Загреб превозила новац Уникредит банке. Пресрели су их “аудијем А6” на аутопуту Бањалука - Градишка у мјесту Церовљанима и зауставили. Пуцајући из аутоматских пушака  пријетећи чак и ручним ракетним бацачем “зоља” натјерали су  раднике обезбјеђења да отворе товарни простор блиндираног комбија из кога су украли 616.548 КМ. Том приликом лакше је рањен  радник “Сектора” Ђурађ Бајић. Током суђења је утврђено да су они отели су свега трећину превоженог новца.

Пљачкаши су након разбојништва отишли у Бараје код Градишке гдје су новац пребацили у друге торбе, а затим побјегли на планину Козару гдје су закопали оружје и новац и гдје су се скривали. Четворка осуђених у децембру 2016. године била је закључила споразуме о признању кривице и пристала на укупно 25 година затвора, али је  Суд те споразуме одбацио.  Споразумно признање кривице у марту ове године је поново зкључио Банда и пристао на шест година затвора, али је и овај пут Суд то одбио.

Оптужница против четворке је подигнута 5. априла 2016. године и мијењана 22. децембра те године. Тим оптужницама на терет им је био стављен и организовани криминал, који је скинут измјенама оптужнице од 14. марта ове године. У поменутој пљачки учестовали су и специјалци Жељко Инђић и Горан Јањуз те биши радник “сектора секјуритија” Данијел Кузмић и они су осуђени на основу признања кривице. Кузмић је добио три године јер је пљачкашима дојавио када је из банке кренула блинда с новцем. Он је Поповићу послао поруку “љубави кренула сам”, што је значило да је блинда кренула.  

Јањуз и Инђић добили су по шест мјесеци затвора. Током поступка против Малића и других они су свједочили. Међутим током свједочења пометњу је изазвао Кузмић који је у три наврата ћутао пред судским вијећем и није одговарао на питања због чега је и кажњен с 3.000 и с 5.000 КМ.

Осуђени Јањуз током свјједочења у поновљеном поступку је у новембру 2018. године изјавио да је ранију изјаву дао под пристиском и да се боји за свој живот након чега је и он заћутао.

Суђење у овом случају први пут је започело још у јуну 2016. године.

Наложено враћање новца

Суд је наложио да су сви осуђени обавезани да врате 543.204 КМ новца од украдених 616.548 КМ, а који није пронађен.

Свима је продужен притвор, а Малићу, Парашу и Поповићу посебно отезавајућа околност је што су били припадници специјалне полиције

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана