Жељезнице за порез и камате дугују 950.000 КМ

Маријана Миљић
Жељезнице за порез и камате дугују 950.000 КМ

Бањалука - Порески инспектори су у контролама у "Жељезницама РС" (ЖРС) утврдили додатне обавезе овог предузећа у износу од скоро 950.000 марака.

У Пореској управи РС истичу да су контролисали пословање ЖРС у периоду од маја 2012. до краја априла ове године, али је рјешење о утврђеним додатним обавезама постало правоснажно тек недавно.

- Контролом пословних књига "Жељезница" утврдили смо да предузеће има 934.988 марака неизмирених обавеза по основу пореза по одбитку страном правном лицу и камата због неблаговременог плаћања доспјелих обавеза. Рјешењем је наложено овом предузећу да измири додатно утврђене обавезе  - казали су у Пореској управи РС.

Нагласили су да су према њиховим подацима ЖРС на почетку овог мјесеца имале неизмирене обавезе у износу од 5,50 милиона марака.

Вршилац дужности директора "Жељезница" Драган Савановић у петак није одговарао на позиве, док с друге стране у синдикатима истичу да је већ годинама ово предузеће препознатљиво и постало лидер по томе да не измирује редовно своје обавезе, како према буџету РС, тако и према свим запосленима.

- Због неизмиривања обавеза ми и даље повремено не можемо овјерити здравствене књижице. Никада не знамо хоћемо ли успјети овјерити књижицу и моћи отићи код љекара. Поред тога, плату нам и даље исплаћују мимо закона, односно без обустава и доприноса. На то годинама упозоравамо, а нико ништа не ради да се стање с тим у вези поправи - казао је предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности ЖРС Златко Марин.

Планом реструктурирања ЖРС предвиђено је да ово предузеће број запослених смањи за 500 до краја 2017, а за исто толико до краја реструктурирања, односно 2021. године. Измирење обавеза према радницима, али и дуг за порезе и доприносе планирано је из кредита Свјетске банка у износу од 51,30 милиона евра. Борд директора ове финансијске институције одлуку о кредиту донијеће на састанку који је заказан за 7. децембар.

Жалба

Управа "Жељезница РС" раскинула је уговор са Златком Марином за мјесто професионалног синдикалца, а он најављује да ће ове седмице због тога поднијети жалбу управи.

- Искористићу своје право и поднијети жалбу. Остали синдикалци обављају своју професионалну дужност. Ја остајем на челу Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности ЖРС, а бићу и отправник возова - казао је Марин. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана