Због загађења ријеке Биоштице у Олову проглашен други степен угрожености

Анадолија
Због загађења ријеке Биоштице у Олову проглашен други степен угрожености

САРАЈЕВО - Након што је у уторак у јутарњим сатима дошло до инцидентног загађења ријеке Биоштице у Олову, које се у току ноћи с уторка на сриједу проширило и на ријеке Кривају и Босну низводно до Маглаја, Федерална водна инспекција и кантонална водна инспекција Зеничко-добојског кантона (ЗДК) прогласиле су други степен угрожености.

Федерална управа за инспекцијске послове саопштила је да је тиме на снагу ступио кантонални оперативни план мјера у случају ванредних и инцидентних загађења, које укључују спречавање ширења загађења и ограничавање употребе изворишта питке воде и воде за друге намјене.

Кантонални водни инспектор је одмах по запримању дојаве о загађењу изашао на терен и предузео мјере из своје надлежности, те о инциденту обавијестио Федералну водну инспекцију и друге надлежне органе, а припадници Агенције за водно подручје ријеке Саве су узели узорке воде за анализу.

Инспекцијским надзором кантоналног инспектора утврђено је да је до загађења дошло усљед неконтролисаног испуштања технолошке отпадне воде из рудника, због чега је рад рудника забрањен до утврђивања и санирања узрока загађења. Након примања дојаве, Федерална водна инспекција је на терену, те од јуче прати кретање загађења према водотоцима 1. категорије - ријекама Криваји и Босни.

О инциденту је обавијештен и Главни републички водни инспектор  Републике Српске.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана