Zbog zagađenja rijeke Bioštice u Olovu proglašen drugi stepen ugroženosti

Anadolija
Zbog zagađenja rijeke Bioštice u Olovu proglašen drugi stepen ugroženosti

SARAJEVO - Nakon što je u utorak u jutarnjim satima došlo do incidentnog zagađenja rijeke Bioštice u Olovu, koje se u toku noći s utorka na srijedu proširilo i na rijeke Krivaju i Bosnu nizvodno do Maglaja, Federalna vodna inspekcija i kantonalna vodna inspekcija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) proglasile su drugi stepen ugroženosti.

Federalna uprava za inspekcijske poslove saopštila je da je time na snagu stupio kantonalni operativni plan mjera u slučaju vanrednih i incidentnih zagađenja, koje uključuju sprečavanje širenja zagađenja i ograničavanje upotrebe izvorišta pitke vode i vode za druge namjene.

Kantonalni vodni inspektor je odmah po zaprimanju dojave o zagađenju izašao na teren i preduzeo mjere iz svoje nadležnosti, te o incidentu obavijestio Federalnu vodnu inspekciju i druge nadležne organe, a pripadnici Agencije za vodno područje rijeke Save su uzeli uzorke vode za analizu.

Inspekcijskim nadzorom kantonalnog inspektora utvrđeno je da je do zagađenja došlo usljed nekontrolisanog ispuštanja tehnološke otpadne vode iz rudnika, zbog čega je rad rudnika zabranjen do utvrđivanja i saniranja uzroka zagađenja. Nakon primanja dojave, Federalna vodna inspekcija je na terenu, te od juče prati kretanje zagađenja prema vodotocima 1. kategorije - rijekama Krivaji i Bosni.

O incidentu je obaviješten i Glavni republički vodni inspektor  Republike Srpske.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana