Завод за запошљавање: Отпуштени радници имају право на накнаду

Г.С.
Завод за запошљавање: Отпуштени радници имају право на накнаду

1.174 радника у Републици Српској је остало без посла од почетка увођења мјера због пандемије вируса корона. То су подаци Завода за запошљавање Републике Српске за период од 17. марта до 10. априла. Они који су у то вријеме завршили на бироу, имају право на новчану накнаду Завода. Колико дуго ће се добијати, зависи од дужине стажа.

“Накнада се креће од 416 КМ, па до око 800 КМ у зависности од плате. Значи не може бити мања од 416 КМ. Лица која су радила преко 30 година, они имају наравно и највећу новчану накнаду која иде чак до двије године. Да би лице остварило новчану накнаду мора радити минимум осам мјесеци у току једне календарске године и не може бити отпуштено по систему споразумног раскида. Значи, морају постојати разлози за отпуштање радника”, каже за АТВ Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске, Мирослав Вујичић.

Влада Републике Српске већ је донијела бројне мјере за ублажавање посљедица на привреду. Између осталог, Српској је припало и 38 одсто од 330 милиона евра, колико ће БиХ добити од кризног аранжмана са ММФ-ом. Та средства ће бити дио гарантног фонда за опоравак малих и средњих предузећа послије епидемије. Услов је да нема отпуштања радника, поручује српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик. Спреман пакет мјера има и Бањалука. 

“Сви пословни субјекти могу да почну да се јављају за остваривање оних субвенција, олакшица, подстицаја или опроста на које имају право по одлукама Скупштине града. Такође, кренула је подјела пакета пољопривредних производа”, каже градоначелник Бањалуке, Игор Радојичић.

У Српској је отказа у вријеме вируса корона далеко мање него у окружењу, тврде послодавци. Један од разлога су управо обећане мјере, поручује први човјек послодаваца Српске. Саша Тривић каже, губици ће бити велики. Тјеши их и то што би од почетка маја могле стићи наруџбе из иностранства. 

“Послодавци, добар дио њих, стоји, ништа не ради. Можда, 30-ак% фирми нешто ради. Остало све ради. Не због забрана, већ једноставно нема наруџби из иностранства. Према томе, то ће се све одразити и на проблеме у буџету Републике Српске и у буџетима локалних заједница и зато мислимо да нам је основни задатак како што прије почети радити, што боље почети радити да би та средства која ми уплаћујемо у буџете била што прије оперативна”, каже Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Ипак, без обзира на тренутну ситуацију, забиљежена су и брисања с евиденције Завода за запошљавање. У марту је ново радно мјесто пронашло око 2.300 радника. (АТВ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана