Завод за медицину рада и спорта РС: Превентивни прегледи надохват руке

Милијана Латиновић
Завод за медицину рада и спорта РС: Превентивни прегледи надохват руке

Бањалука - Отварањем регионалних центара Завода за медицину рада и спорта РС у Приједору, Требињу и Бијељини створени су услови за побољшање квалитета ове услуге, а превентивни здравствени прегледи постали су доступни радницима и спортистима широм Српске, истакла је директор Завода Мира Поповић.

Поповићева је нагласила да су значајни резултати ове установе постигнути у протекле четири године, од када је она на њеном челу и плод су тимског рада свих запослених у установи. 

- Стратешки циљ Завода јесте да завршимо организациону шему, како би наше услуге биле доступне што већем броју грађана у РС. До краја године биће завршен регионални центар у Источном Сарајеву - казала је Поповићева. 

Поповићева истиче да је обновљено готово 90 одсто опреме Завода, а отворено је и 30 нових радних мјеста као резултат проширења радних капацитета установе у свим центрима.

Завод за медицину рада и спорта РС је специјализована установа у којој се, између осталог, обављају претходни и периодични љекарски прегледи ради процјене психофизичке способности лица која носе, држе и набављају ватрено оружје, кандидата за возаче, инструктора вожње, лица професионално изложених зрачењу, инвалидних лица и просвјетних радника.

Завод такође нуди услугу превентивних прегледа жена, обуку радника за пружање прве помоћи по програму специфичном за радна мјеста код послодавца и услове радне средине.

- Завод је једина установа у РС која обавља дијагностику професионалних обољења, обољења у вези са радом и повреда на раду - истакла је Поповићева.

Осим превентивних здравствених прегледа у области медицине рада, у Заводу се обављају и превентивни прегледи спортиста-професионалаца, аматера, рекреативаца и других лица која се баве организованим физичким вјежбањем и спортских радника. Посебну пажњу у Заводу посвећују дјеци с циљем раног откривања болести и поремећаја у физичком и психичком развоју и предузимања мјера за њихово отклањање како би се осигурао правилан развој.

- Најчешћи проблеми код дјеце су крива кичма, неправилна грађа грудног коша, затим равни табани, анемичност и шум на срцу - рекла је Поповићева.

Она наглашава да се већ неколико година у Заводу обављају и систематски прегледи просвјетних радника.

- Обављени су прегледи просвјетних радника у већини општина РС, гдје смо утврдили одређен број обољења која су неспојива са обављањем посла у просвјети - истакла је Мира Поповић.

Возачи

Мира Поповић истиче да најмање возача долази на здравствени преглед у Завод, те да потребна увјерења углавном добијају у приватним амбулантама.

- Сви они који су оцијењени неспособним за возача, одлазе у приватне амбуланте и добијају љекарска увјерења са оцјеном да су способни, иако у Правилнику о оцјени здравствене способности возача моторних возила јасно стоје одредбе и критеријуми, како за возаче аматере, тако и за професионалце, који се морају поштовати приликом давања оцјене здравствене способности возача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана