Закон о раду на снази, ватра опет распламсана

Драгана Келеч
Закон о раду на снази, ватра опет распламсана

Бањалука - Нови Закон о раду РС ступа данас на снагу, а из Уније удружења послодаваца и Савеза синдиката РС већ најављују да ће тражити његове измјене.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић истакао је да нови закон штити права свих радника, а посебно трудница и мајки мале дјеце.

- Постоје одредбе које дефинишу да мајке с дјецом до три године не могу бити распоређене на друга радна мјеста без њихове сагласности. Жена која роди близанце, треће или више дјеце има 18 мјесеци породиљског одсуства - рекао је Савановић.

Он је истакао да ступањем на снагу Закона о раду почиње да тече рок од 60 дана за закључивање колективног уговора између синдикалаца и послодаваца. Једна од обавеза је и утврђивање репрезентативности синдиката за коју је новим законом цензус смањен са 20 на пет одсто укупног броја радника.

- Када је ријеч о репрезентативности синдиката, водили смо се искуством које смо имали са Савезом синдиката. Стопа репрезентативности је смањена како би била створена конкуренција, а не да о најважнијим питањима одлучује само један синдикат. Ако политичка партија може да уђе у парламент са три одсто подршке, зашто не би било више синдиката. Конкуренција међу синдикатима ће допринијети томе да дођемо до прихватљивијих рјешења, а имаћемо и већу заступљеност радника - навео је Савановић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да нису задовољни новим Законом о раду и да су хитно потребне његове измјене.

- Измјене су потребне јер је у њега пребачен колективни уговор и не видим сврху колективног преговарања, ако је комплетан колективни уговор у закону. Други проблем је што смо добили доста лошије услове за привређивање и лошији амбијент у односу на ФБиХ, па ће страни и домаћи инвеститори радије одлазити тамо. Садашњи садржај закона не омогућава ни да РС испуни услове из реформске агенде - истакао је Шкребић наводећи да још нису дефинисали конкретне приједлоге за измјене Закона о раду.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић казала је да су припремили захтјев Уставном суду РС за оцјену уставности и законитости начина доношења Закона о раду.

- Од Владе смо затражили да нам достави тачан датум сједнице на којој је утврдила Закон о раду и начин његовог усвајања по хитном поступку, али још нисмо добили одговор. Идуће седмице заузећемо и званичан став када је у питању доношење колективног уговора, али и о самом новом Закону о раду, у којем има много пропуста због чега је потребна његова измјена - рекла је Мишићева и додала да је Савез синдиката упутио захтјев премијеру РС Жељки Цвијановић за утврђивање најниже плате за 2016. годину.

Народна скупштина РС усвојила је крајем децембра прошле године нови Закон о раду. Савез синдиката РС претходно је одбијао да преговара са Владом и послодавцима, а на дан засједања Народне скупштине организовао је протесте испред зграде парламента.

Синдикат у ФБиХ пријети штрајком

Савез самосталних синдиката БиХ дао је јуче Влади ФБиХ рок да до 22. јануара повуче измјене Закона о раду или ће у противном 26. јануара ступити у генерални штрајк и организовати протесте испред зграде Владе ФБиХ и затражити оставку премијера Фадила Новалића.

Одлука је донесена на хитној сједници Предсједништва и Главног одбора Савеза самосталних синдиката након што је Влада ФБиХ прошле седмице утврдила измјене Закона о раду и упутила их у хитну парламентарну процедуру и зауставила потписивање општег колективног уговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана