Заједничке школе у дијаспори чувају српски језик

Срна
Заједничке школе у дијаспори чувају српски језик

Београд - Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић и министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић договорили су се о потписивању документа који ће дефинисати сарадњу Србије и Српске на увођењу школа српског језика у дијаспори.

То ће, како је наведено послије јучерашњег састанка у Београду, бити једна од тема разговора 17. и 18. јуна у Бањалуци којима ће присуствовати и премијерка Србије Ана Брнабић.

Тривићева је истакла да је увођење школа српског језика закључак Форума дијаспоре, подсјетивши да је ријеч о принципу коришћења заједничких капацитета, снага, планова и програма у тим школама, као и окупљању што већег броја Срба који живе у дијаспори.

- Један од основних изазова јесте очување српског језика као националног идентитета српског народа - рекла је Тривићева. Додала је да је било ријечи и о реформи образовања која очекује Српску, те сарадњи међу школама и дигитализацији.

- Обрадовала нас је вијест и да ће се у новом правилнику о екскурзијама у Србији и Република Српска наћи као једна од дестинација у току школске године - додала је Тривићева.

Шарчевић је подсјетио да су прије двије године Србија и Српска основале заједничке тимове у заводима за унапређивање васпитања и образовања који ће се бавити израдом програма заједничких националних група предмета и навео да је то скоро завршено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана